ADOMÁNYOZÁS

  • A törökországi és szíriai földrengések áldozatainak megsegítése
  • Az ukrajnai háború menekültjeinek megsegítése
  • A Hungary Helps Program tevékenységének támogatása

Két humanitárius misszió után a magyar kormány úgy döntött, hogy a Hungary Helps Program részeként humanitárius és fejlesztési központot nyit Csád fővárosában, N’Djamenában. Az állandó központ felelős azért, hogy a Csádban és a Száhel-övezetben végzett magyar humanitárius és fejlesztési programokat összefogja és gondoskodjon azok hatékonyságáról.
A nyitás óta számos fontos esemény történt, köztük gyógyszeradományok átadása és miniszteri látogatások.

A magyar kormány már korábban felismerte, hogy a térségben az egyre fokozódó válsághelyzetek, a politikai instabilitás, a polgárháborúk, fegyveres konfliktusok korábban nem látott humanitárius katasztrófához vezethetnek.  

A szolidaritáson és a felelősségvállaláson túl a Száhel-övezetben történteknek jelentős hatása lehet Európára és Magyarországra is. A térség országai egymás után veszítik el stabilitásukat, amennyiben Csád is erre a sorsra jut, az Európára nézve rendkívül nagy kockázatot hordozó menekült és migránstömeg megindulását jelentheti.

A fentiekkel összhangban a Hungary Helps Ügynökség idén januárban személyi jelenléttel megnyitotta első afrikai kirendeltségét Csád fővárosában, hogy több területen is támogatást nyújtson, kiemelt figyelemmel az élelmezésbiztonságra, az egészségügyi és oktatási helyzet, valamint a mezőgazdaság fejlesztésére és a belső menekültek ellátásra.

2024 márciusában dr. Nagy István agrárminiszter Csádba látogatott, hogy a magas szintű kapcsolatfelvétel és szakmai egyeztetések mellett, elindítson egy belső menekülteket segítő programot. A miniszteri látogatás keretében egy kamionnyi élelmiszercsomag is érkezett a Csád-tó környékén élő belső menekültek számára, valamint a Magyarországról érkező tritikálé és cirok vetőmagokat is átadtak a helyi gazdáknak. A miniszteri látogatás mellett,  a Dr. Vogel Dávid által vezetett kirendeltség, idén már a második -jelentős összegű- gyógyszeradományt adta át Csádban a menekültek és helyi közösségek ellátásával foglalkozó kórházaknak. A régióban kialakult menekültválság hatásainak enyhítése érdekében tavaly ősszel elindított humanitárius menedzser képzés csádi hallgatói eddig sikeresen teljesítették az egyes tantárgyi modulokat.

Magyarország és a Hungary Helps Program elkötelezett amellett, hogy fokozza Csád stabilitását és fejlődését. Ennek érdekében a Program a jövőben is humanitárius segítséget nyújt, folytatja az orvosmisszióit, ezzel is hozzájárulva a régió stabilitásához és fejlődéséhez. A magyar agrár-, és vízipari szaktudást olyan programok keretében tervezi kamatoztatni, amelyek hozzájárulhatnak ahhoz, hogy az elsivatagosodó országban az éhezéssel szembenéző emberek élelmiszerhez, ivó-, és öntözővízhez jussanak.

Ezzel párhuzamosan a Hungary Helps Ügynökség magyar civil szervezeteknek hirdetett pályázatot afrikai humanitárius és fejlesztési tevékenységek támogatására, amelyről bővebben ITT olvashat.