ADOMÁNYOZÁS

  • A törökországi és szíriai földrengések áldozatainak megsegítése
  • Az ukrajnai háború menekültjeinek megsegítése
  • A Hungary Helps Program tevékenységének támogatása

A Hungary Helps Program és a Madagaszkárért Alapítvány partnerségében megvalósuló kezdeményezés keretében a nem invazív császárfák szövet szintű szaporításával segítünk újjáéleszteni és megerősíteni Madagaszkár kihívásokkal küzdő természeti környezetét. A facsemeték nemcsak a helyi ökoszisztémák helyreállításában játszanak fontos szerepet, hanem gazdasági és társadalmi előnyöket is hoznak a helyi közösségeknek.

Madagaszkár csodálatosan gazdag, ám rendkívül sebezhető éghajlati és földtani viszonyai kihívást jelentenek a helyi közösségek számára. A trópusi ciklonok és az erózió súlyosan sújtják az országot, miközben az erdőírás tovább súlyosbítja a helyzetet. Azonban van remény: a nem invazív császárfák innovatív szaporítása új lehetőségeket kínál a természeti katasztrófák elleni védekezésben és Madagaszkár megújításában. 

A nem invazív császárfák nem csupán szépségükről ismertek, hanem kivételes tulajdonságaik miatt is: gyors növekedésük, hatalmas leveleik és erős gyökérzetük hatékony eszközök a klímaváltozás és az erózió elleni harcban. A császárfák mélyreható gyökerei stabilizálják a talajt, így védelmet nyújtanak az erózió ellen, míg hatalmas leveleik szén-dioxidot kötnek meg, segítve a klíma megőrzését.

2022-2023 között a Hungary Helps támogatásával a Madagaszkárért Alapítvány egy szövetlabort és hozzá kapcsolódó üvegházat épített fel, mely évi 120 000 paulownia hibrid facsemete előállítására alkalmas. 2024-ben a projekt újabb mérföldkőhöz érkezett, hiszen  március közepén megkezdődött a Hungary Helps Szakértői Program, melynek keretében Magyarországról jelenleg egy biológus szakember dolgozik Madagaszkáron, aki az elkészült és berendezett szövetlabor termelésének indításáért felel. Két hónapos kint tartózkodása alatt betanítja a helyi dolgozókat és az általa végzett kísérletek nyomán meghatározásra kerül a legnagyobb hatásfokú termelési metódus is. 

A projekt a klímaváltozás és az erózió elleni védekezés mellett, új munkahelyeket teremt és gazdasági fellendülést hoz a helyi közösségeknek. Bízunk abban, hogy a fásítási projekt mérsékli a klímaváltozás és a talajerózió káros lokális hatásait, valamint hozzájárul a biodiverzitás növeléséhez, élhetőbbé téve a környezetet. Ezen túlmenően elérhető árú, jó minőségű faanyagot biztosít a közösségnek, továbbá munkalehetőséget, gazdasági előrelépést jelentene a halmozottan hátrányos helyzetű régióban.

Madagaszkár most több szempontból is kritikus időszakot él át, az országot 2024-ben több súlyos természeti csapás is sújtotta. Legutóbb március végén a Gamane cikon tombolt, amelynek nyomában több tízezer ember maradt otthon nélkül, utak, hidak váltak a ciklon áldozatává, és számos mezőgazdasági területet is elöntött a víz. Szijjártó Péter külügyminiszter 2024.04.12-én jelentette be, hogy Magyarország a Hungary Helps Program keretében ötmillió forintos humanitárius segéllyel támogatja a bekövetkezett trópusi ciklon pusztítása során megsérült embereket. A humanitárius segély felhasználásáról a későbbiekben számolunk be.