ADOMÁNYOZÁS

  • A törökországi és szíriai földrengések áldozatainak megsegítése
  • Az ukrajnai háború menekültjeinek megsegítése
  • A Hungary Helps Program tevékenységének támogatása

A CREATResili a Kreatív Európa program által társfinanszírozott projekt, amely 2024. január 1-től indul a Hungary Helps Ügynökség Nonprofit Zrt. által vezetett magyar-koszovói-albán konzorciummal. A 22 hónapos projekt fő célja egy olyan program létrehozása, ahol a kreativitás elősegíti a társadalmi érzékenységet és a sérülékeny közösségek önfenntartást.

A CREATResili elsősorban a Koszovóban élő, marginalizált és nemi alapú erőszaknak kitett nőket támogatja a problémamegoldó design eszközével. Ezek a hátrányos helyzetű nők szinte semmilyen szociális védőhálóval nem rendelkeznek, életük újrakezdését pedig nagyban akadályozzák a feldolgozatlan traumák, és az önálló megélhetés hiányzó feltételei. Erre az érzékeny témára próbálnak meg a résztvevő szervezetek nemzetközi modellértékkel is bíró válaszokat találni, olyan workshopok megrendezésével, ahol szakemberek segítenek a bántalmazást átélt nőknek kreatív, önkifejező dizájntermékek elkészítésében és értékesítésében. A programban résztvevő nők ezzel egyrészt önálló jövedelemhez juthatnak, lehetőséget adva nekik, hogy kitörjenek a bántalmazó kapcsolatból, másrészt, e tárgyak elkészítésén és bemutatásán keresztül a személyes történeteik elmesélése és feldolgozása is könnyebbé válik, szélesebb nemzetközi nyilvánosságban is láthatóvá téve a nemi alapú erőszak problémáját. Tágabb földrajzi értelemben pedig a projekt jelentős pozitív hatással lehet a nők szerepvállalására a nyugat-balkáni régióban.

A CREATResili a szektorok közötti együttműködésre épít: a konzorcium tagjai között szerepel kormányzati, humanitárius és fejlesztési ügynökség (Hungary Helps Ügynökség, Magyarország), művészeti hub (Pro Progressione, Magyarország), bántalmazott nőkkel foglalkozó civil szervezet (Jahjaga Alapítvány, Koszovó) és egy e-kereskedelmi cég (Gjirafa, Albánia). A konzorciumot, társult partnerként támogatja a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME), a szociális design területén szerzett átfogó tapasztalataival, szakértelmével valamint kapcsolatrendszerével.