ADOMÁNYOZÁS

  • A törökországi és szíriai földrengések áldozatainak megsegítése
  • Az ukrajnai háború menekültjeinek megsegítése
  • A Hungary Helps Program tevékenységének támogatása

2020. december 29-én, 140 éve nem látott, erős földrengés rázta meg Horvátország középső részét. Az epicentruma Petrinja-tól 3 km-re délnyugatra, Strašniknál volt. A természeti katasztrófa következtében sokan életüket vesztették és óriási anyagi károk keletkeztek, megközelítőleg mintegy 2000 milliárd forint értékben. Magyarország Kormánya, a magyarországi egyházi és civil szervezetek, valamint a Horvátországban beruházó magyar vállalatok azonnal Horvátország segítségére siettek.

A magyar kormányzat a Hungary Helps Programon keresztül két iskola és egy templom felújítására adott támogatást. A petrinjai általános iskola teljes körű újjáépítését 8,7 milliárd forinttal, a topolovaci iskola felújítását 60 millió forinttal, a Sziszek templomának felépítését pedig 750 millió forinttal segítették. A munkálatokat a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet bonyolította le. A másfél évvel ezelőtti alapkőletétel után az iskola végül idén januárban elkezdte működését és a diákok újra birtokba vették az 5500 négyzetméteres, húsz tanteremmel felszerelt intézményt, amely mára 350 diák számára biztosítja az oktatás lehetőségét.

A hivatalos átadón Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere is részt vett. Az átadón a miniszter leszögezte, hogy Magyarország számára soha nem kérdéses az, hogy segítséget nyújt, ha bármelyik szomszédos ország bajba kerül.