ADOMÁNYOZÁS

  • A törökországi és szíriai földrengések áldozatainak megsegítése
  • Az ukrajnai háború menekültjeinek megsegítése
  • A Hungary Helps Program tevékenységének támogatása

Interjú Kovács Péterrel, a Hungary Helps Ügynökség vezérigazgatójával

Mi volt az elmúlt 4 év legnagyobb eredménye?

Kovács Péter: Amikor négy évvel ezelőtt átvettem az Ügynökség vezetését, a HHÜ még egy kis szervezet volt, kissé talán kiforratlan feladatkörrel. Ugyan a Hungary Helps Program 2017 óta nyújt támogatásokat, de maga az Ügynökség körülbelül. fél éves szervezeti múltra tekintett vissza. Arra hozták létre, hogy kezelje a támogatásokat, adományokat gyűjtsön, és ha lehetséges, vonzzon be uniós forrásokat is. Bár az elhivatottság és a nyitottság megvolt, a szabályozási környezet és a folyamatok még kevésbé voltak kidolgozva, így a működés kialakítása, a segítségnyújtással kapcsolatos fogalmak tisztázása előttünk áll. Ez egy óriási lehetőség volt, és magát ezt a folyamatot tartom eredménynek: egy jó ötletből együtt sikerült felépítenünk egy koherens, nemzeti segítségnyújtó programot és szervezetet, amely képes azonnali humanitárius segítségnyújtást koordinálni katasztrófák után, és hosszú távú nemzetközi fejlesztési célokat is szolgálni. Sikerült meghatároznunk, hogy milyen eszközökkel tudunk működni, és milyen típusú kollégák lehetnek sikeresek nálunk. Egy profi ügynökséggel pedig hatékonyabbá és átláthatóbbá vált a hazai támogatáspolitika.

Milyen kvalitásokkal és ismeretekkel rendelkező kollégák lehetnek sikeresek az Ügynökségnél?

Kovács Péter: Amikor bővítjük a csapatot, sok szempontot figyelembe veszünk. Az új kollégának rendelkeznie kell a szükséges szaktudással – bár fontos megjegyezni, hogy az általunk végzett tevékenységet sehol sem tanítják iskolában; ez a tapasztalattal jön. A munkánk komplexitását nagyon jól kifejezi, hogy az ügynökségnél projektmenedzseri, nem pedig támogatáskezelési munkakörben dolgoznak a kollégák. A megfelelő nyelvtudás és kommunikációs készség szintén kiemelt hangsúlyt kap, hiszen a diplomácia határmezsgyéjén mozgunk. Elsődleges szempont az elhivatottság. Fontos, hogy megértsük az ügyet, amelyet szolgálunk, és hogy kitartóan szolgáljuk azt, még olyankor is, amikor ez kevésbé egyszerű.

Mit jelent az említett projektmenedzseri szerepkör?

Kovács Péter: Ez sokkal többről szól, mint a pozíció elnevezése. A támogatott projektek jellemzően teljesen más kulturális környezetben valósulnak meg, például a Közel-Keleten, Afrikában vagy a Nyugat-Balkánon. Ezeken  a helyeken a projektmenedzsment fogalma jelentősen eltér(het) az európai sztenderdektől. Nagy felelősségünk van abban, hogy a magyar adófizetők pénzét gondosan kezeljük, és hogy a kedvezményezetteket végigsegítsük a teljes folyamaton. Fontos elvünk, hogy ne próbáljunk meg „okosabbak” lenni, és ne mondjuk meg a kedvezményezetteknek, hogyan használják fel a forrásokat, mivel ők ismerik legjobban saját környezetüket. Ugyanakkor figyelembe vesszük a magyar szempontokat is. Közös munkáról van tehát szó. Együttműködésünk eredményeként az elmúlt 7 évben – a becslések szerint – összesen több mint 2 millió embernek nyújtottunk segítséget a világon abban, hogy a szülőföldjükön maradhassanak vagy oda térhessenek vissza. A megértésre való törekvés az egyik legfontosabb értékünk. Amikor egy közösséggel elkezdünk dolgozni, igyekszünk minél jobban megérteni, hogyan működnek, és milyen nehézségeik vannak. Gyakran előre vizsgáljuk a környezetet, még mielőtt elkezdenénk a támogatási programot, hogy saját tapasztalataink alapján is árnyaljuk azt a képet, amit például szakkönyvekből, vagy egyoldalas támogatási kérelmekből láttunk. Ez segít abban is, hogy meghatározzuk, valóban érdemes-e támogatást nyújtani, és hogy a kedvezményezettek a lehető legtöbb előnyt lássák a támogatásban.

Egy kicsit visszakanyarodva a személyes elhivatottságra, hitvallásra. Mi motivált arra, hogy elvállald az ügyvezetői pozíciót?

Kovács Péter: A HHP olyan nemes célt szolgál, amellyel én keresztény emberként maximálisan tudok azonosulni. Fontosnak tartom azt is, hogy  a Program rendkívüli mértékben szolgálja a hazai külügyi diplomáciai célokat és építi hazánk jó hírnevét. Emellett motivált az, hogy a Program révén Magyarország egyre ismertebbé válik, és barátokat, szövetségeseket szerez olyan régiókban, ahol mások gyakran nem akarnak kapcsolatot létesíteni. Ehhez jött hozzá, hogy újító típus vagyok, aki szereti a változó környezet, és a változásokat előidézni is. Az Ügynökségnél minden lehetőségem megvolt erre.

Négy év elteltével még mindig megvan ennek a varázsa?

Kovács Péter: Minden nap motiváltan, elhivatottsággal tudok bejönni az irodába, és a kollégáimon is ezt látom. Ráadásul amióta itt dolgozom minden évben, minden hónapban jön valami újdonság. Ha csak a tavalyi évre gondolunk: elindítottuk a száheli missziót, a CREATResili projekttel először nyertünk európai uniós pályázatot, előkészítettük irodánk megnyitását Ammánban. A 2023-mas év eredményei pedig 2024-ben újabb változásokat, lehetőségeket hoznak majd. Év végén elfogadták azt a törvényt, ami szintén óriási előrelépést fog hozni az életünkbe.

Az interjú folytatásában Kovács Pétert, a Hungary Helps Ügynökség vezérigazgatóját, a 2024. január 1-jével életbe lépő törvénymódosítás gyakorlati oldaláról és a jövőbeli tervekről kérdezzük majd. A folytatás várható megjelenése: 2024. február 22.