ADOMÁNYOZÁS

  • A törökországi és szíriai földrengések áldozatainak megsegítése
  • Az ukrajnai háború menekültjeinek megsegítése
  • A Hungary Helps Program tevékenységének támogatása

„Kiállunk az üldözött keresztényekért.” – mondta Azbej Tristan államtitkár, a Külgazdasági és Külügyminisztérium és a Hungary Helps Program együttműködésében, 2023. november 22-én megrendezésre kerülő „Békeépítés – Kulturális Örökségvédelem – Keresztény Közösségek” elnevezésű nemzetközi konferencián.

Az üldözött keresztényekért való szolidaritás nemzetközi napján megrendezett eseményre a hazai és nemzetközi szaktekintélyek mellett, egyházi vezetők, a diplomáciai testület tagjai és civil érdeklődők is szép számban érkeztek.  Az esemény ünnepi kezdetét egy közös imádság alkotta, melynek során Wilfred C. Anagbe atya, a nigériai Makurdi egyházmegye püspöke, Dr. Fabiny Tamás evangélikus püspök és Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek-metropolita atya könyörgött az üldöztetést szenvedőkért.

Ezt követően Azbej Tristan államtitkár köszöntötte a résztvevőket, és beszédében felhívta a figyelmet, hogy „Ma minden hetedik keresztényt valamiféle üldöztetés ér a világban, 360 millió keresztény van abban az helyzetben, hogy hite miatt kisebb vagy nagyobb üldöztetésnek, kirekesztésnek vagy diszkriminációnak van kitéve”. 

A további előadások és panelbeszélgetések során a kulturális örökség védelme, a keresztény közösségek helyzete, valamint a békeépítés fontossága és aktualitása volt a középpontban. Magyarország, a Hungary Helps Program keretében, aktívan részt vesz a szíriai kulturális örökségvédelmi projektekben, ezzel hozzájárulva az UNESCO egyik kiemelt céljához: a kulturális örökség nemzetközi védelméhez. Ugyanakkor a válságövezetekben helyreállított kulturális értékek nem csak az adott terület kulturális identitását erősíti, hanem hozzájárul a stabilitás és a közösségek fejlődésének elősegítéséhez is.

Wilfred Anagbe, a nigériai Makurdi püspöke előadást tartott az egyházmegyéjében élő menekült keresztények drámai helyzetéről. Sajnálatosnak nevezte, hogy a külföldi kormányok nem ismerik el a helyzet súlyosságát. A konferencián Azbej Tristan államtitkár bejelentette, hogy döntése nyomán a Hungary Helps Program gyorssegélyt nyújt az ottani humanitárius válság kezelésére. Samuel Payra, a Bright Future Society Pakistan alapítója és elnöke, valamint az Implementation Minority Rights Forum elnöke bemutatta munkáját a vallási kisebbségek, különösen a keresztények jogainak védelmében, melynek során együttműködik a pakisztáni hatóságokkal. Marcela Szymanski, az Aid to the Church in Need International érdekképviseleti vezetője és az ACN „Vallásszabadság a világban” című jelentésének szerkesztője összefoglalta az utóbbi főbb megállapításait. A jelentést összefoglaló rövid videó megtekinthető: https://youtu.be/yoOaO0T99GM

A budapesti Red Wednesday 2023 konferenciáról készített összefoglaló videó ugyancsak megtekinthető:

A konferencia keretében Magyarország csatlakozott a Red Wednesday nemzetközi kampányhoz is, melynek részeként a Budavári palotanegyed emblematikus helyszíneit vörös színnel világították meg. Ez a figyelemfelhívó és szolidaritási akció hangsúlyozza az üldözött keresztények iránti támogatás fontosságát, kiemelve a nemzetközi közösség szerepét az üldözés elleni küzdelemben. Az esemény rávilágít arra, hogy a keresztény közösségek védelme nem csupán egy vallási kérdés, hanem egy ügy, amely mindenkit érint, hiszen a  vallásszabadság alapvető emberi jog.