ADOMÁNYOZÁS

  • A törökországi és szíriai földrengések áldozatainak megsegítése
  • Az ukrajnai háború menekültjeinek megsegítése
  • A Hungary Helps Program tevékenységének támogatása

Bosznia-Hercegovina három etnikum, a bosnyák, a horvát és a szerb közösség otthona, amelyben két nagy vallás, a kereszténység és az iszlám mentén is kettéválik a társadalom. A 90-es évek pusztító polgárháborúja után napjainkban a külföldről finanszírozott szélsőséges politikai iszlamizmusnak a megjelenése nehezíti meg a térségben élők helyzetét. Azbej Tristan államtitkár vezetésével humanitárius delegáció látogatott az országba.

Hungary Helps

Azbej Tristan, az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkár boszniai missziós útja során ellátogatott a program projekt-helyszíneire és helyi vezetőkkel tárgyalt a hazánkat is fenyegető illegális migráció okozta helyzetről. Bosznia-Hercegovina nem egy „klasszikus humanitárius válságövezet”, amelyben a Hungary Helps Program támogatásokat indít, azonban itt is nagy nehézségekkel néznek szembe a helyi közösségek.

Az országba évente tízezres számban érkeznek illegális bevándorlók, így a migráció által leginkább sújtott Bihács történelmi városába és környékére. Ez az állapot gyakorlatilag pokollá tette az itt élő, kényszerű befogadó közösségek életét. A helyi polgármester, a helyi rendvédelmi szerv és a migráns befogadó-központ vezetője is a közbiztonság radikális romlásáról számolt be. A térségben a kisebb bűncselekmények, lopások kivizsgálására már nincs is kapacitása a helyi rendvédelmi szerveknek. A súlyos erőszakos bűncselekmények rendkívüli mértékben megszaporodtak, és tényszerűen kimutatható, hogy a bűncselekmények nagy része az illegális migránsokhoz köthető, nagy részük pedig a járványügyi intézkedéseket sem hajlandó betartani.

A gyönyörű, nemzeti parkok között fekvő Bihács városa egy történelmi város, amely még IV. Béla királytól kapta a szabad királyi város címet, és az elmúlt évekig egyik fő bevételi forrása a turizmus volt. Azonban mára ez teljesen megszűnt: a befektetések elmaradtak és a gazdaság összeroppant.

A helyi vezetők elmondták: az ott tartózkodó illegális migránsoknak csak egy rendkívül kis része bajbajutott család, döntő többségük ereje teljében lévő, munkaképes férfi, akik többségükben nem a háború sújtotta Szíriából érkeznek, hanem gazdasági migránsok. Ezek az emberek sok esetben nemcsak parkokat, temetőket és középületeket, de a helyiek magáningatlanjait is próbálják elfoglalni, megkeserítik a város lakóinak életét, akik között – a kialakult körülmények miatt – ugyancsak megindult az elvándorlás a régióból.

Nemcsak az illegális migrációval kell szembenézniük az itt élő embereknek, hanem a vallások és etnikumok közötti együttélés nehézségeivel is. Az 1990-es években a térségben pusztító polgárháború folyt. A mai békés keresztény-muszlim együttélésre törekvést a külföldről finanszírozott szélsőséges politikai iszlamizmusnak a megjelenése nehezíti meg Bosznia-Hercegovinában: az elmúlt években alig 200 kilométerre a magyar határtól, Boszniában az Iszlám Állam lobogói voltak kitűzve.

A határvédelem és a migrációs nyomás enyhítését szolgáló helybe vitt segítség jelentősége ennek fényében még inkább igazolt. Hazánk szempontjából elemi érdek, hogy a környező országokban béke és stabilitás legyen, így a bosznia-hercegovinai helyzet is kiemelt fontosságú. Magyarország a Hungary Helps Program keretében támogatja a migrációs nyomás mérséklését Bihács városának környékén, valamint templomépítéssel és iskola felújítással is támogatást nyújtunk Bosznia-Hercegovinában, melyekről bővebben korábbi a cikkünkben olvashatnak.