ADOMÁNYOZÁS

  • A törökországi és szíriai földrengések áldozatainak megsegítése
  • Az ukrajnai háború menekültjeinek megsegítése
  • A Hungary Helps Program tevékenységének támogatása

Szíria jelentős károkat szenvedett el a tíz éve tartó konfliktusban. A harcok során több százezer ember vesztette életét, becslések szerint 5,6 millió ember menekült el és 6,7 millió belsőmenekült él az ország különböző területein. Az anyagi kár felbecsülhetetlen. A Hungary Helps Program számos üldözött közösségnek segít az országban, akik az Iszlám Állam fellépésével vallási színezetet kapó konfliktus legnagyobb veszteseinek számítanak.

 

A magyar támogatással felújított szíriai örmény protestáns közösség iskolája

Hungary Helps

A szír polgárháború kirobbanása óta az ország infrastruktúrájának 40 százaléka elpusztult, 12 milliónál is többen kényszerültek elhagyni otthonukat és körülbelül 2,5 millió gyermek esett ki a közoktatásból. A jelenlegi helyzet stabilizálódását nehezíti a koronavírus-járvány is, amelynek megjelenése azért is jelentős tehertétel az ország lakossága számára, mert Szíriában a szociális infrastruktúra fele működésképtelenné vált a harcok következtében, míg a WHO jelentése szerint az egészségügyi dolgozók 70 százaléka elmenekült az országból. A Fragile State Index alapján Szíria a világ negyedik legtörékenyebb államának számít jelenleg. A fegyveres harcok csillapodásával számos gazdasági és szociális probléma, mint például a lakosság nagy arányát sújtó élelmezési válság teszi az országot jelenleg is rendkívül instabillá.

Magyarország a Hungary Helps Program keretében több tucat projektet hajtott végre Szíriában, a háborús károkat elszenvedő lakosság rehabilitációjának elősegítése érdekében. Ezek elsősorban az oktatási, egészségügyi és lakhatási infrastruktúra helyreállítását célozták. Oktatási projektjeink eredményei közül kiemelkedik, hogy a heves harcokban erőteljesen megrongálódott, a szíriai örmény reformátusok kezelésében lévő, aleppói iskolát és óvodát újra birtokukba vehették a gyerekek. A közösség vezetője, Haroutoune Seliman egy korábbi interjújában úgy fogalmazott, hogy a magyar kormány támogatásának köszönhetően képesek voltak a véres háború után újra gondoskodni az emberekről, így bár sokan elmentek az üldöztetés elől, de sokan vissza is tértek közülük azóta.

Az emberek helyben maradása szempontjából elengedhetetlen a megfelelő egészségügyi infrastruktúra biztosítása, kiváltképp, hogy a szíriai kórházak döntő hányada működésképtelenné vált a konfliktus következtében. A Hungary Helps Program keretében a magyar kormány egy éven keresztül biztosította az aleppói Szent Lajos Kórház, a damaszkuszi Francia Kórház, valamint a damaszkuszi Olasz Kórház működését. Ezek az intézmények vallási hovatartozástól függetlenül ellátják a bajbajutott embereket, így a különböző közösségek közötti bizalmat is és a békés egymás mellett élés lehetőségeit is erősítik.

Aleppói Szent Lajos Kórház

Hungary Helps

A válságövezetben élők szülőföldön való megmaradását előmozdítandó végrehajtottunk élelmezési, valamint munkahelyteremtő projekteket is.  Emellett lehetővé tettük, hogy több mint 200 család visszatérhessen a háború során jelentős károkat szenvedett Homsz városába.

A magyar segítségnyújtás elengedhetetlen a keresztény közösségek szülőföldjükön tartása szempontjából is, hiszen a nagy megrázkódtatást átélt közösségek külső támogatás nélkül végleg elhagyhatják otthonaikat. Mint ismeretes, a szíriai polgárháború kifejezetten véres és tragikus szakaszát jelentette az Iszlám Állam megjelenése. A vallási színezetet kapó konfliktus számos keresztény közösség létét, a régióban történő megmaradását fenyegette. A különböző keresztény felekezetek tagjainak 60-70 százaléka menekült el Szíriából, amelynek következtében csupán alig 700 ezer keresztény maradt az országban, a korábbi 1,7 millióból. Azok a keresztények, akik a korábbi szekuláris államban szabadon megélhették hitüket, vallási adó fizetésére kényszerültek, százakat elraboltak, kivégeztek, keresztre feszítettek. Bár az Iszlám Állam, az ellene szerveződött nemzetközi koalíció fellépésének köszönhetően, mára elveszítette a korábban elfoglalt területeket, az ENSZ Biztonsági Tanácsa 2020-as jelentése alapján szervezetét sikeresen építi újjá Észak-Irakban, ahonnan ellenőrzés nélkül lépnek be Szíria területére is. Becslésük szerint Irak és Szíria területén a mai napig több mint 10 ezer ISIS harcos tartózkodik. A fejlesztési, humanitárius projektek támogatása éppen ezért továbbra is kulcsfontosságú ezen közösségek megerősítése szempontjából. Az Iszlám Állam által elkövetett bűncselekmények feltárása érdekében támogatjuk a népirtás bizonyítékainak összegyűjtését és feldolgozását célzó projektet.