Elstartolt a CREATResili Nyári Egyeteme

2024 augusztus 26-án ünnepélyes keretek között elindult a CREATResili projekt nyári egyeteme Social Design Summer University címmel, amelynek célja, hogy a képzésben résztvevők a szociális design eszköztárát alkalmazva támogassák a bántalmazott nőket Koszovóban.

A nyári egyetemen a tizenkettő kiválasztott résztvevőt a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME), a Jahjaga Alapítvány, a Gjirafa e-kereskedelmi cég, a Pro Progressione, művészeti hub, valamint a Hungary Helps Ügynökség vezérigazgatója, Kovács Péter köszöntötte, aki beszédében kiemelte:

„A mai világban, ahol számtalan kihívással nézünk szembe, a művészet ereje kulcsfontosságú abban, hogy pozitív társadalmi változásokat érjünk el.”

A Hungary Helps Ügynökség, mint a konzorcium vezetője, fogja össze a CREATResili projektet, amelyet a Kreatív Európa program támogat. A projekt célja a kreativitás eszközeinek alkalmazása a sérülékeny csoportok, különösen a bántalmazott nők rezilienciájának erősítésére. A következő közel egy hét során a résztvevők alaposan megismerkednek a szociális design módszertanával és gyakorlati alkalmazásaival. A program célja, hogy a résztvevők képesek legyenek önállóan projekteket indítani, és kreatív megoldásokkal segíteni a társadalmi problémák kezelésében.A nyári egyetemet prezentációk és értékelés zárja majd, a résztvevők közül pedig hárman lehetőséget kapnak arra, hogy ősszel Koszovóban használják fel tudásukat, közvetlen segítséget nyújtva a bántalmazott nőknek.
Ez a projekt kiemelten fontos szerepet játszik abban, hogy hosszú távon is fenntartható fejlődési lehetőségeket biztosítson a résztvevőknek és a támogatott közösségeknek egyaránt, bizonyítva, hogy a szociális design nemcsak egy kreatív folyamat, hanem hatékony eszköz a társadalmi változás előmozdítására is.
Megosztás