ADOMÁNYOZÁS

  • A törökországi és szíriai földrengések áldozatainak megsegítése
  • Az ukrajnai háború menekültjeinek megsegítése
  • A Hungary Helps Program tevékenységének támogatása

2024. április 11-én a Hungary Helps csapata ellátogatott a Massaguet Körzeti Kórházba, hogy egy együttműködési terv első lépéseként mintegy két tucat doboz orvosi adományt juttasson el a csádi főváros, N’Djamena városától 81 km-re fekvő kórházba. 

Beszámoló következik! 

Idén immár harmadszor adtunk át jelentős összegű gyógyszeradományt Csádban, a helyi közösségek és a belső menekültek ellátásával foglalkozó kórházak számára. Az adományozás középpontjában továbbra is a helyi közösség bevonása és a helyiek valós igényeinek figyelembevétele áll. 

A Csádi Köztársaság Népegészségügyi és Megelőzési Minisztériumával szorosan együttműködve választottuk ki a támogatott intézményt. 

A Massagueti Körzeti Kórház jelentős szerepet tölt be a régióban, mintegy 250 ezer lakos egészségügyi ellátásáért felelős. Az intézmény jellemzően három fontosabb osztályból áll: szülészet, gyermekgyógyászat és sürgősségi osztály. Ez utóbbi különösen sok beteget lát el, a kórházba érkezők 80%-át közúti balesetek sérültjei teszik ki. 

A kórház nincs kifejezetten messze a fővárostól, de az út során számos kihívással kellett szembenéznünk, többek között az infrastruktúra hiányával és a 43 fokos hőséggel. Mivel gyógyszereket és orvosi felszereléseket szállítottunk – melyeket nem lehet sokáig melegben tartani – mindent megtettünk annak érdekében, hogy az adományok mihamarabb a kórházba kerüljenek, és megfelelően eltárolják őket. 

Amikor megérkeztünk a kórházba, Dr. Adneli Alliance Toglengar, az intézmény vezetője örömmel fogadott minket és elismerését fejezte ki a segítségünkért. 

Az adományok átadása után lehetőségünk nyílt megismerni a kórházat, küldetését, valamint napi tevékenységeit és kihívásait. Terveik szerint a gyógyszertár felújítása lenne a legfontosabb prioritásuk, különös tekintettel a tetőszerkezetre, mely elsősorban a helység temperálása miatt lenne fontos. A jelenlegi hullámlemez tető az extrém hőmérsékletben kályhaként fűti fel a belső teret, ahol a szinte nem létező áramellátás miatt lehetetlen biztosítani a megfelelő hőfokot és így a gyógyszertár működését. Büszkék vagyunk arra, hogy részt vehettünk ebben az együttműködésben és elkötelezettek vagyunk a további segítségnyújtásban is.