ADOMÁNYOZÁS

  • A törökországi és szíriai földrengések áldozatainak megsegítése
  • Az ukrajnai háború menekültjeinek megsegítése
  • A Hungary Helps Program tevékenységének támogatása

2024. január 30-31. között Azbej Tristan államtitkár és delegációja képviselte Magyarországot a Washingtonban megrendezésre kerülő Nemzetközi Vallásszabadság Csúcstalálkozón (IRF Summit 2024). A találkozó hivatalos nyitóeseményét – a magyar kormány politikájának elismeréseként- a washingtoni Magyar Nagykövetségen tartották. Az esemény, csaknem 40 országból közel 1200 fő részvételével zajlott, annak érdekében, hogy segítse létrehozni  a szervezetek erőteljes koalícióját a vallásszabadság előmozdítása érdekében szerte a világon. Azbej Tristan bemutatta a Hungary Helps Program lényegét, majd egy panelbeszélgetésben emlékeztetett annak fontosságára, hogy az állami és egyházi szereplők, illetve a civil társadalom szereplői együttműködjenek, koalíciót építsenek a vallásszabadság biztosítása érdekében.

Az Államtitkár megbeszélést folytatott Nazila Ghanea ENSZ vallásszabadságért felelős különleges jelentéstevője, aki kérte, hogy Magyarország ossza meg a világgal egyedülálló tapasztalatát arról, miként lehet humanitárius segélyezéssel üldözött keresztények és más vallási csoportok megmaradását, helyben maradását segíteni.

Az amerikai Nemzeti Imareggeli egyik szervezője a résztvevők figyelmébe ajánlotta a kiemelkedő magyar családpolitikát és az üldözött keresztények védelmét.  

Azbej Tristan egyeztetett JD Vance republikánus szenátorral is, aki korábban több kérdésben kifejezte támogatását Magyarország mellett és ezen a találkozón elismerését fejezte ki az üldözött keresztények védelmében tett magyar lépések iránt, valamint kifejezte egyetértését Magyarország békepárti álláspontjával az ukrajnai háborúban.