ADOMÁNYOZÁS

  • A törökországi és szíriai földrengések áldozatainak megsegítése
  • Az ukrajnai háború menekültjeinek megsegítése
  • A Hungary Helps Program tevékenységének támogatása

Pierbattista Pizzaballa bíboros, jeruzsálemi latin pátriárka 2024. januárban tett magyarországi látogatása során megerősítette, hogy a gázai konfliktus miatt szükség van az ártatlanul szenvedő emberek, vallásuktól függetlenül történő megsegítésére és a közel-keleti keresztények további támogatására.

Magyarország, a Hungary Helps Program keretében járul hozzá a Jeruzsálemi Latin Patriarchátus palesztinai humanitárius programjaihoz és a szentföldi kereszténység megerősítéséhez.

Pierbattista Pizzaballa nevét 2023. októberében jegyezték meg világszerte, amikor felajánlotta magát a Hamásznak a túszul ejtett izraeli gyerekekért cserébe. Az olasz származású ferences szerzetes több évtizede szolgál a Szentföldön és nem először jár Magyarországon.

A látogatás részeként, január 18-án, csütörtökön Orbán Viktor miniszterelnök a Karmelita kolostorban fogadta a bíborost, hogy a gázai civilek és a térségben élő keresztények megsegítéséről tárgyaljanak a háborús konfliktus közepette. Egyetértés alakult ki a felek között abban, hogy el kell kerülni, hogy a harcok és az ellenségeskedés államok közötti háborúvá, valamint a szentföldi keresztény közösségek eltűnéséhez vezessenek.

A találkozó során tett miniszterelnöki felajánlás értelmében hazánk a Hungary Helps Program keretében járul hozzá a Jeruzsálemi Latin Patriarchátus palesztinai humanitárius programjaihoz és a szentföldi kereszténység hosszú távú megerősítéséhez.

A programunkon keresztül, már korábbi segítséghez hasonlóan, a 2024-es új támogatás is az azonnali segélyezést és a hosszútávú fejlesztési és stabilitást erősítő tevékenységeket ötvözi. Ezen elv mentén, a Jeruzsálemi Latin Patriarchátussal kötött partnerségben több, mint 400 ezer dolláros gyorssegélycsomagot különítettünk el a gázai és ciszjordániai emberek megsegítésére. Ezen felül további támogatásokkal segítjük a közel-keleti kereszténység fennmaradását, és hozzájárulunk a keresztény intézmények működési feltételeinek biztosításához.

A pátriárka magyarországi látogatása során találkozott Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Azbej Tristan államtitkár urakkal, a Hungary Helps Ügynökség munkatársaival és az Ösztöndíjprogram Keresztény Fiataloknak keretében hazánkban tanuló ösztöndíjasokkal is.