ADOMÁNYOZÁS

  • A törökországi és szíriai földrengések áldozatainak megsegítése
  • Az ukrajnai háború menekültjeinek megsegítése
  • A Hungary Helps Program tevékenységének támogatása

Jelentősen növeltük a kulturális örökségvédelemre fókuszáló projektjeink számát, így a jelenleg több, mint 350 megvalósuló projektből 36 ilyen témájú.

A kulturális örökségek védelme és a bajbajutott közösségek támogatása szorosan összefügg egymással, és kapcsolódik ahhoz, hogy a sérülékeny közösségek megmaradjanak szülőföldjükön, amely egyben őseik földje és identitásuk alapja is.

Ennek jó példája a Zahrat El Ihsan (a Jóság virága) iskola, Bejrút egyik első és emblematikus ortodox iskolája, amely 2020-ban súlyos károkat szenvedett a kikötői robbanás során. A hagyományos ácsolt tetőszerkezet újjáépítése most fejeződött be, és az épület visszanyerte korábbi, 20. század eleji dicsőségét.

A tetőszerkezet különlegessége, hogy a közel 2000 négyzetméteres méretével ez Libanon legnagyobb egybefüggő tetőszerkezete, amelyet a jövőben kulturális-művészeti célokra is terveznek felhasználni, például kiállítótérként. Az oktatási komplexum Bejrút megviselt, ám élettel teli belvárosának újjászületését jelképezi.

A közös munka megerősíti az Œuvre d’Orient-el és az ALIPH-val való együttműködésünket is. Ezek a kapcsolatok megerősítenek minket abban, hogy jó úton járunk. Bízunk benne, hogy az ilyen partnerségek példaként szolgálnak mások számára, és együtt dolgozhatunk azon, hogy növeljük az Európai Unió hozzájárulását a szomszédos országok, régiók fejlesztési céljaihoz.

2024. július 1-jétől – amikor Magyarország fél éven keresztül tölti be az EU soros elnökségét – a kulturális örökség védelme az elnökség napirendjének központi eleme lesz.