ADOMÁNYOZÁS

  • A törökországi és szíriai földrengések áldozatainak megsegítése
  • Az ukrajnai háború menekültjeinek megsegítése
  • A Hungary Helps Program tevékenységének támogatása

Mali, 2024. február – Helyi és civil partnereinkkel letettük a Remény Háza Nőközpont alapkövét Bamakóban. A projekt egy fontos, ugyanakkor elhallgatott problémát, a nők elleni erőszak és a nemiszerv-csonkítás áldozatait karolja fel. A Remény Háza Nőközpont Magyarország egyik legjelentősebb gyógyszeripari vállalatával és az Afrika Másként Alapítvánnyal való együttműködésben valósul meg.

Az ENSZ 2003-ban február 6-át nevezte ki a női nemi szerv csonkítása elleni zéró tolerancia világnapjának. Ez a brutális gyakorlat, amely Afrikában, Ázsiában és a Közel-Keleten elterjedt, nők ellen irányul és súlyos testi, lelki sérüléseket okoz. A női nemi szerv csonkítását általában női rokonok végzik, gyakran érzéstelenítés nélkül, a higiénia alapvető szabályainak figyelmen kívül hagyásával. Ez az eljárás visszafordíthatatlan károsodást okoz és életre szóló traumákat hagy maga után.

A WHO szerint évente mintegy 3 millió lány esik áldozatul ennek a gyakorlatnak, míg az ENSZ szerint 2004-ben ez a szám eléri a 4,4 milliót. Ennél is megdöbbentőbb, hogy egy friss kutatás szerint évente akár 44 ezer lány is életét vesztheti emiatt. A nemzetközi közösség egyetért abban, hogy a gyakorlat elfogadhatatlan, és nem menthető fel a kulturális különbségekre való hivatkozással. Bár a legtöbb érintett országban már tiltják az eljárást, annak betartása még mindig kérdéses marad.

Partnerünk, az Afrika Másként Alapítvány azon dolgozik, hogy Afrikában egyetlen nőnek se kelljen csonkítottan, tanulatlanul, kényszerházasságban élnie. Munkájukat támogatva, a Sini Sanuman és a Közel Afrikához Alapítvány együttműködésével, valamint a Richter Gedeon Nyrt. támogatásával egy adományba kapott, kihasználatlan területen épül fel a House of Hope, azaz a Remény Háza.

A Remény Háza menedékhelyként és lehetőségként szolgál az erőszak és a gyermekházasságok elől menekülő lányoknak, akik itt a szükséges tudást elsajátítva esélyt kapnak a továbblépéshez. Oktatásuk az írás és olvasás tanításával kezdődik, későbbiekben a továbbképzések között olyan szakmákban szerezhetnek gyakorlatot, mint a szappankészítés vagy a varrás.

 

A Maliban élő nők helyzetét segítő további projektjeinkről cikkünk következő részében fogunk beszámolni.