ADOMÁNYOZÁS

  • A törökországi és szíriai földrengések áldozatainak megsegítése
  • Az ukrajnai háború menekültjeinek megsegítése
  • A Hungary Helps Program tevékenységének támogatása

2023. augusztus 6-án, szinte napra pontosan 9 évre az Iszlám Állam terrorszervezet által elkövetett szörnyű népirtás kezdetének emléknapján, átadták a Hungary Helps Program keretében, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet szakmai irányításával és a Nadia’s Initiative kivitelezésében megépült egészségügyi központot Szindzsárban.

A jelenleg 6000 lelkű településen kizárólag olyan jezidiek élnek, akik elmondhatatlan károkat szenvedtek a terrorszervezet rémes uralma és a véres harcok során. Ezidő alatt, közel annyian vesztették életüket, mint ahányan most élnek a településen, emellett rengeteg nőt és gyermeket hurcoltak el, akik közül sokukat szexrabszolgaként tartanak fogva. A lakosság fennmaradó része a szomszédos országokban vagy Európában kerestek menedéket, napjainkban Németországban találjuk a legnépesebb jezidi diaszpórát.  Annak ellenére, hogy az Iszlám Állam terrorszervezet jelenléte már nem jelent komoly veszélyforrást, a biztonságot még nem sikerült megszilárdítani a térségben. A terület, az iraki-szíriai határ közelsége; a hazatérni kívánó menekültek és otthonaikat elfoglaló, más vallásúak személyek közötti feszültség, miatt bizonytalan alapokon nyugszik.

Az észak-iraki Szindzsár kerületben, Dugure településen lévő központ átadóünnepségén részt vett a helyi magyar főkonzul, az iraki kormány egyik képviselője, valamint Ökumenikus Segélyszervezet iraki képviseletének vezetője. A másik egészségügyi központ még folyamatos munkálatok alatt áll, mivel az a terület sokkal súlyosabb károkat szenvedett el, de a munkálatok befejeztével az ezen együttműködésben újjáépített egészségügyi központok száma összesen négy lesz.