ADOMÁNYOZÁS

  • A törökországi és szíriai földrengések áldozatainak megsegítése
  • Az ukrajnai háború menekültjeinek megsegítése
  • A Hungary Helps Program tevékenységének támogatása

Kenyai hivatalos látogatásán Kövér László házelnököt fogadta William Ruto államfő.

    Szilágyi Zoltán közleménye szerint a megbeszélésen részt vett Moses Masika Wetangula, a kenyai képviselőház elnöke és Alfred Mutua külügyminiszter is.
    William Ruto államfő kiemelkedőnek nevezte az első magyar házelnöki látogatást, amely hozzájárul a két ország kapcsolatainak elmélyítéséhez. A köztársasági elnök kijelentette, hogy Kenya a közeljövőben önálló nagykövetséget kíván nyitni Budapesten, ami további lendületet adhat a minél szélesebb körű együttműködéshez.
    A közlemény szerint Kövér László hangsúlyozta: a magyar kormány 2015-ben meghirdetett Déli Nyitás stratégiájával és a 2019-ben elfogadott Afrika-stratégiával összhangban kialakított új Afrika-politika keretében a szubszaharai országokhoz fűződő viszonyának megújítására és a kölcsönösen előnyös partneri együttműködésre törekszik a térség államaival, ezen belül Kenyával, amely nagyon fontos stratégiai partner a Kelet-Afrikai térségben.
    Hazánk megkülönböztetett figyelmet fordít a gazdasági kapcsolatok fejlesztésére, amire elsősorban az egészségipar, a mezőgazdaság, a vízipar, továbbá a magyar innovációk és technológiai szaktudás átadásában látunk lehetőséget – tette hozzá a házelnök. A kétoldalú kapcsolatok fejlesztése mellett a megbeszélésen szó volt azokról a globális kihívásokról, amelyek országainkat érintik, és amelyek megoldása – mint a klímaváltozás, a terrorizmus, és a migráció – csak közös erőfeszítéssel lehetséges – mondta Kövér László.
    Kenyai tartózkodása során az Országgyűlés elnöke meglátogatta a Hungary Helps program keretében megvalósított, a Kangemi nyomornegyed fiataljai számára kialakított modern képzési központot, ahol a magyar támogatásból megépült és működtetett korszerű szakképzési központban új osztálytermekben és műhelyekben kulcsfontosságú szakmákat tanulhatnak a helyi fiatalok.
    Kövér László részt vett az Óbudai Egyetem kenyai irodájának megnyitásán is, amelynek célja a kenyai hallgatók által Magyarországon megszerzett tudás mihamarabbi hasznosítása a munkaerőpiacon.

(Forrás: MTI)