ADOMÁNYOZÁS

  • A törökországi és szíriai földrengések áldozatainak megsegítése
  • Az ukrajnai háború menekültjeinek megsegítése
  • A Hungary Helps Program tevékenységének támogatása

A 2023. február 6-án hajnalban bekövetkezett Dél-Törökországot és Szíria északi részét érintő földrengés okozta katasztrófára reagálva a Külgazdasági és Külügyminisztérium a Hungary Helps Programon keresztül összesen 40 millió forint értékben azonnali támogatást nyújtott a magyar orvosi és műszaki civil mentőcsapatok bevetése érdekében. További 50 millió forint értékben támogatjuk a Magyar Máltai Szeretetszolgálatot az észak-szíriai veszélyhelyzetbe került emberek orvosi éllátásának biztosítása érdekében.

A törökországi eddigi halálos áldozatok száma meghaladja az öt és félezer főt, a sérülteké pedig a 35 ezret. Szíriában már több, mint 2000 áldozatot követelt a természeti csapás, a sérültek számát ennek többszörösére becsülik, emellett az érintett területeken több tízezer épület omlott össze.

A téli időjárás és a fagypont alatti hőmérséklet miatt a mentőcsapatok versenyt futnak az idővel. Magyarországról immáron hat kutató-mentő egység dolgozik a törökországi Hatay tartományban, ahol a legjelentősebb pusztítás tapasztalható. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, a Baptista Szeretetszolgálat, a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat, az Életjel Mentőcsoport, a Terrorelhárítási Központ és a Református Szeretetszolgálat önkéntesei és munkatársai összesen 116 fővel és 19 mentőkutyával végzik áldozatos munkájukat.

Eddig 16 ember köszönheti életét és túlélését a magyar mentőalakulatoknak.