ADOMÁNYOZÁS

  • A törökországi és szíriai földrengések áldozatainak megsegítése
  • Az ukrajnai háború menekültjeinek megsegítése
  • A Hungary Helps Program tevékenységének támogatása

A többi kelet-afrikai országhoz hasonlóan Kenyában az áradások és a fegyveres konfliktusok olyan további problémákat generálnak, mint például az éhezés. A lakosság egyharmada a szegénységi küszöb alatt él, az átlagéletkor magas gyermekhalandósági és gyermekszületési számok mellett 19 év. Kenya jelenleg az egyik legnagyobb menekült befogadó- és tranzitország Afrikában.

A klímaváltozás hatására mind kiszámíthatatlanabbá váló időjárás szárazságot, éhínséget, árvizeket és sárlavinákat okoz, az élelmezési ellátás elégtelensége miatt a vidéki gyermekek 29, a városban élők 20 százaléka alultáplált. 2020 során a kelet-afrikai régiót bibliai méretű sáskajárás sújtotta, amely Kenyát már 2019 decemberében érintette, 70 éve nem látott pusztítást okozva.

Magyarország a Hungary Helps Program keretében a közép-kenyai Szamburu megyében nyújt segítséget Lorubae Általános Iskola konyhafelújítási projektjén keresztül, ahol egy jelenleg használhatatlan épületet alakítanak át konyhává és zöldség-gyümölcs tárolóvá. A konyha főzéshez szükséges eszközökkel, berendezésekkel kerül. felszerelésre, az épület melletti szabad területen pedig veteményest hoznak létre, hogy az ott élő közösség minél több zöldséget tudjon megtermelni saját magának, a gyerekek pedig ezáltal megtanulják a mezőgazdasági, valamint növénytermesztési ismeretek alapjait. A projekt az iskola minden tanulóját és családját érinti kortól, nemtől, vallási hovatartozástól függetlenül.

A konyha épülete mellé egy külső kézmosó egység kialakítására is sor kerül, amely hozzájárul a rendszeres kézmosás kultúrájának bevezetéséhez az iskola tanulói között. Az Afrika Sztorik Afrika Vadvilágáért Egyesület a munkálatokat a tanárok és diákok számára nyújtott, veteményezéssel, kártevők elleni védekezéssel kapcsolatos ismeretek átadásával is összekapcsolja.

A projekt a konyha és a veteményes létrejöttével mintegy 500-550 diáknak segít az étkezés minőségének javításához, ezáltal az alapfokú oktatásban való részvétel biztosításához. A közvetlen és helyben történő segítségnyújtás révén pedig hozzájárul az ott élő szegény közösség helyben maradásához. Az alapvető higiénés szabályok tudatos elsajátításának támogatásával a projekt elősegíti a közösség egészségi állapotának megóvását, az életminőség javítását.