ADOMÁNYOZÁS

  • A törökországi és szíriai földrengések áldozatainak megsegítése
  • Az ukrajnai háború menekültjeinek megsegítése
  • A Hungary Helps Program tevékenységének támogatása

2022 áprilisában korábban nem tapasztalt mértékű természeti katasztrófa sújtotta a Dél-afrikai Köztársaságot. Az ország keleti részét sújtó árvizek és sárlavinák következtében több mint 40 ezer ember kényszerült elhagyni korábbi lakhelyét, a halálos áldozatok száma meghaladta a 440 főt.

Magyarország Kormánya a Hungary Helps Program keretében 5 millió forint értékben nyújtott azonnali gyorssegélyt a dél-afrikai áradások áldozatainak megsegítésére.

A gyorssegélyt hazánk a Magyar Ökomenikus Segélyszervezet helyi partnerszervezetén, az Evangelical Lutheran Church in South Africa (ELCSA) révén juttatta el a Dél-afrikai Köztársaság Kwazulu-Natal tartományába kialakult katasztrófahelyzet enyhítésére.
A gyorssegély részeként a dél-afrikai egyházi közösség májusban élelmiszert és higiéniai termékeket tartalmazó utalványokat osztott szét. Mivel minden család igényei eltérőek, az utalványrendszer használata szabadságot adott a kedvezményezetteknek abban, hogy a számukra szükséges alaptermékeket vásárolják meg. A helyi partner pszichoszociális segítséget is nyújt, – lelki beszélgetéssel, tanácsadással látják el az árvíz túlélőit, akik közül sokan traumatizáltak szeretteik elvesztése miatt.

A Hungary Helps Program az utalványosztással összesen 350 családot, azaz mintegy 2100 embert ért el, és várhatóan több mint 5000 ember részesül majd az ELCSA használt ruha adományából. Tanácsadáson, lelki beszélgetéseken legalább 75-en vesznek részt a tartományban.