ADOMÁNYOZÁS

  • A törökországi és szíriai földrengések áldozatainak megsegítése
  • Az ukrajnai háború menekültjeinek megsegítése
  • A Hungary Helps Program tevékenységének támogatása

Idén ötödik alkalommal jelent meg a Budapest-jelentés a keresztényüldözésről kötet. A kötet azzal a céllal született, hogy fóruma legyen a keresztényüldözésről szóló tudományos munkáknak, a személyes vallomásoknak és tapasztalatoknak, illetve a karitatív szervezetek munkásságáról szóló beszámolónak.

Kiadásáért Üldözött Keresztények Megsegítéséért és a Hungary Helps Program Megvalósításáért Felelős Államtitkárság, valamint a Nemzeti Közszolgálati Egyetem felelős. A mű szerzői az akadémiai és közéleti szféra hazai és külföldi jeles képviselői: döntéshozók, kutatók, elemzők, emberi jogi jogvédők, a hazai és külföldi think-thank szféra képviselői. Az egyes tanulmányok többek között biztonságpolitikai, történettudományi, alapjogi, közjogi szempontból mutatják be a keresztényüldözés különböző régiókban tapasztalható realitását.

Ez jelzés is arra vonatkozóan, hogy a keresztényüldözés területét tudományos igénnyel is fel lehet dolgozni. Nagy múltú és kultúrájú közösségekről van szó. Ez a tény pedig önmagában lehetővé teszi, hogy szenvedéseik és üldöztetésük kapcsán is tudományos megközelítéssel is írjunk ezekről a közösségekről.

A kötet tanulmányai három fő tematika mentén rendeződnek szerves egésszé, így a keresztény közösségek ellen elkövetett erőszakos cselekmények regionális bemutatásán túl a kötet általános, elméleti kontextusban is foglalkozik a jelenséggel, illetve annak nemzetközi jogi aspektusaival, továbbá külön tárgykörként jelenik meg az állami és egyházi szervezetek szerepe a probléma megoldásában. A keresztény értékeknek és magának a kereszténységnek a megóvását nem csupán Európán belül kell elősegítenünk, hanem erőnk szerint segítenünk szükséges azon keresztény felebarátainkat is, akik üldöztetést szenvednek el más kontinensen.

Ötödik éve jelenik meg a kötet, ami az elkötelezettség jelképe. Jelképe annak, hogy az üldözött keresztény közösségekért való felszólalás öt éven át megmaradt.

A kötet magyarul és angolul ide kattintva érhető el.