ADOMÁNYOZÁS

  • A törökországi és szíriai földrengések áldozatainak megsegítése
  • Az ukrajnai háború menekültjeinek megsegítése
  • A Hungary Helps Program tevékenységének támogatása

Magyarország a Hungary Helps Program keretében 3 millió forint támogatást nyújtott a Mianmari Lepramisszió Mozgássérült-és Ortopédiai Oktatási Központ építésének befejezéséhez.

A Mianmari Lepramisszió Mozgássérült-és Ortopédiai Oktatási Központja Taungoo városában

Hungary Helps

A Mianmari Lepramisszió különös hangsúlyt fektet mozgássérültté vált korábbi leprabetegek és az általános mozgássérültek rehabilitációjára. Ez nemcsak Mianmarban kuriózum, hanem a térségben is, mivel nagyon kezdetleges ez a szakterület a régióban, és nem történik állami szintű gondoskodás és törekvés a megoldásra. A nemzetközi hálózattal rendelkező lepramisszió ennek a hiánynak az orvoslására vállalkozott. Magyarország a Hungary Helps Program keretében, együttműködve a Lepramisszió – Magyarország szervezettel 3 millió forint támogatást nyújtott Taungoo városában a Mianmari Lepramisszió Mozgássérült-és Ortopédiai Oktatási Központ építésének befejezéséhez.

A munkálatok már korábban elindultak, azonban az országban dúló fegyveres konfliktusok felerősödése, a rendkívüli állapot, valamint a koronavírus-járvány miatt leálltak. Az adomány lehetővé tette a munkavégzés befejezését, így évente mintegy 250 mozgássérültté vált korábbi leprabeteg, szakszerű rehabilitációja, valamint ortopéd cipő-és szandálkészítés történhet meg az épületben.

Az oktatási központ átadási ünnepségére 2022 áprilisában került sor. A tervek szerint az intézmény csereprogram keretében akár szomszédos országokban élő szakembereket is fogadhat, akik protézis-és ortopéd cipő készítését tanulhatják majd. Ehhez hasonló további tevékenységeket kíván feltétlenül folytatni és kiterjeszteni a Mianmari Lepramisszió, a jövőben szeretnének még több tanfolyamnak és csereképzésnek is helyet adni. Bentlakásos képzést, valamint ösztöndíjas képzést terveznek főleg olyan fiatalok és felnőttek számára, akik távoli, elzárt és nagyon hátrányos területeken élnek különféle etnikai csoportokban. Számukra különösen is a biztos jövőt jelentené a szakképzés és szakma megszerzése.

A nagyon marginalizált és minden szolgáltatásból kiszorult korábbi leprabetegek és családtagjaik felé pedig üzenetértékű maga a törődés és a tevékenység, melynek társadalmi hasznossága nemcsak rendkívül nagy, hanem szemléletformáló is az országban a fogyatékkal élők iránti gondoskodás példája által. A Mianmari Lepramisszió tevékenységének, hiteles tanúságtételüknek nagy társadalmi megbecsültsége van az országban, szervezetük számos rászorulónak nyújtott már segítséget.