ADOMÁNYOZÁS

  • A törökországi és szíriai földrengések áldozatainak megsegítése
  • Az ukrajnai háború menekültjeinek megsegítése
  • A Hungary Helps Program tevékenységének támogatása

Magyarország emberségből jelesre vizsgázott – így értékelte az ország összefogását Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő. A segélyszállítmányok folyamatosan érkeznek az ukrán határ közelébe. Reggel a Magyar Máltai Szeretetszolgálat több kamionnyi tartós élelmiszert és higiéniai eszközt indított el Kárpátaljára.

A segélyszállítmányok reggel hat órakor indultak el Kárpátaljára. Ukrajnában veszélybe került az emberek ellátása, ezért Magyarország történelmének egyik legnagyobb segítségnyújtási programját indította el – hangsúlyozta a Magyar Máltai Szeretetszolgálat ügyvezetője.

Azbej Tristan államtitkár beszámolt: Kárpátalján és egész Ukrajnában az ellátási láncok veszélybe kerültek. Azok a családok, amelyek úgy döntöttek, hogy otthonaikban maradnak, egyre nagyobb fenyegetésnek vannak kitéve. A tartós élelmiszerek, a gyógyszerek, kifogyóban vannak. Ezen kívül pedig Kárpátaljára egyes becslések szerint százezer körüli ember érkezett.

A magyar kormány a Hungary Helps program keretében támogatást adott 1 milliárd 350 millió forint értékben Ukrajna kárpátaljai térségében a helyi közösségek, valamint a Kárpátalján tartózkodó belső menekültek megsegítésére is.

Magyarország teljesítménye kiemelkedő a menekültellátásban – így értékelte az összefogást a Miniszterelnökség államtitkára a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács ülése után. Soltész Miklós elmondta az ENSZ-szel való együttműködésnek köszönhetően további támogatás érkezik majd Magyarországra. A menekültek, akik Lengyelországba, Szlovákiába, Magyarországra, Romániába és Moldáviába érkeznek, ezek közül 11 százalék érkezik Magyarországra, ennek megfelelően az ország védekezésében mind az önkormányzati védekezésben, mind pedig amit a karitatív szervezetek segítséget adnak, ehhez az ENSZ menekültügyi Főbiztossága hozzájárulást fog adni.

A keddtől érvényes rendelet alapján a szállásadók mentesülnek az idegenforgalmi adó alól, abban az esetben, ha menekültcsaládot fogadnak be – erről tájékoztatott Szentkirályi Alexandra a Nemzeti Humanitárius Tanács ülése után. A kormányszóvivő azt mondta folyamatosan azon dolgoznak, hogy a határátlépés minél gyorsabb legyen. A határon a rendőrség már kiállítja a 30 napig érvényes ideiglenes tartózkodási engedélyeket a megfelelő adminisztráció a megfelelő ellenőrzések után, tehát ezt már közvetlenül a határátlépésnél meg tudják kapni az ideérkező emberek.

A segítségnyújtásra pedig továbbra is szükség van, mivel kedd reggelig mintegy 180 ezer menekült érkezett Magyarországra a határátkelőpontok valamelyikén.

(Forrás: MTI)