ADOMÁNYOZÁS

  • A törökországi és szíriai földrengések áldozatainak megsegítése
  • Az ukrajnai háború menekültjeinek megsegítése
  • A Hungary Helps Program tevékenységének támogatása

Talán kevés fontosabb képességünk van, mint a látás. Ezen keresztül lépünk kapcsolatba a külvilággal, dolgozzuk fel a minket érő képi ingereket. A világnak számos pontján azonban nem magától értetődő még a legegyszerűbbnek tűnő szemészeti beavatkozások elvégzése sem.

A kongói emberek ajándéka Richárd testvér munkájáért

Hungary Helps

Az afrikai Kongó ezen országok közé tartozik. A Világbank 2018-as adatai szerint a Kongói Demokratikus Köztársaságban mintegy 60 millió ember, a népesség 73%-a él mélyszegénységben, azaz kevesebb, mint napi 1,9 dollárból (kevesebb, mint 600 forint). Ilyen körülmények között nem meglepő, hogy a megfelelő szemészeti ellátás feltételei sem mindig adottak.

Erre a nemes, ugyanakkor embert próbáló feladatra vállalkozott Dr. Hardi Richárd missziós szemorvos, a Nyolc Boldogság katolikus közösség tagja. 1995 óta végzi missziós orvosi tevékenységét, munkája eredményeként évente mintegy harmincötezer ember gyógyul meg egy olyan vidéken, ahol nincs semmiféle más szemorvosi ellátás. Praxisa megközelítőleg 8 millió embert számlál.

A magyar kormány a Hungary Helps Programon keresztül támogatja Richárd testvér tevékenységét. Ennek egyik része a Mbuji-Mayi városában működő Szent Rafael szemklinika megépülésének és orvosi műszerekkel történő felszerelésének segítése. Emellett Kongó azon távoli részein, ahol nincs semmilyen orvosi jelenlét, szemészeti vizsgálatok és beavatkozások lefolytatását is támogatja a program.

Richárd testvér tevékenysége hiánypótló és nélkülözhetetlen. Olyan területen végzi munkáját, ahol az ott élőknek nem lenne más lehetősége szemészeti ellátáshoz jutni. Olyan körülmények között dolgozik, amelyek a legnagyobb alázatra késztetnek mindenkit. Emberek tízezreinek adja vissza a reményt, a látás képességét, ezáltal egy jobb jövő lehetőségét.