ADOMÁNYOZÁS

  • A törökországi és szíriai földrengések áldozatainak megsegítése
  • Az ukrajnai háború menekültjeinek megsegítése
  • A Hungary Helps Program tevékenységének támogatása

Azbej Tristan, a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkára és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő hivatalos látogatáson vett részt Libanonban. A közel-keleti országban mintegy 2 millió menekült tartózkodik és államcsőd közeli helyzet alakult ki. A válság mélyülése további illegális migrációs hullámmal fenyeget. A keresztény egyházak kiemelt szerepet vállalnak Libanon egységének megőrzésében, ezért Azbej Tristan több vezetőjükkel is egyeztetett a migráció visszaszorítása érdekében megtett lépésekről és a további feladatokról. Az államtitkár ellátogatott a magyar kormány által támogatott keresztény oktatási és kulturális intézmények, illetve újjáépítési munkálatok helyszíneire.

Philokalia – Keresztény oktatási és kulturális központ

Hungary Helps

A Hungary Helps Program eddig mintegy 250 ezer válságövezetben élő ember számára tette lehetővé a helyben maradást, szülőföldön történő boldogulást.

Libanonban máig hatóan érezhetőek az 1975-től 1990-ig tartó polgárháború következményei. Az utóbbi években az elmélyülő gazdasági krízis és ennek következményeként megjelenő politikai válság miatt került az ország a nemzetközi figyelem középpontjába. Libanon társadalma, politikai elitje nem volt felkészülve a szíriai polgárháború során tapasztalt menekültáradatra, amely jelentős tehertételt jelent az állam számára. A menekültválság az ország összes régióját érintette, a legjelentősebben a Bekaa-völgyet, Észak-Libanont és Bejrútot. Becslések szerint a menekültek kétharmada illegálisan tartózkodik az országban, amely egyben munkavállalásukat, helyzetük rendeződését is nehezíti.

Magyarország a Hungary Helps Program keretében számos projekttel járul hozzá a menekült népesség rehabilitációjához, helyben maradásuk elősegítéséhez. Mivel sok gyermek az elhúzódó háborús konfliktus miatt egyáltalán nem tapasztalhatta meg a szervezett oktatást, a magyar kormány több oktatási intézmény működését támogatta, ahol a helyi és menekült közösség gyermekei együtt tanulnak. A zahléi Szent György Iskolának nyújtott támogatás biztosítja az intézmény működését, mely helyi rászoruló családok és szír menekült családok gyermekei számára kínál oktatási lehetőséget. Libanon migrációs népesség megtartó ereje a fennálló gazdasági és társadalmi problémák ellenére is jelentősnek mondható. Az oktatás, egészségügy, alapvető szociális ellátás terén nyújtott magyar támogatás alapvetően járul hozzá a migrációs folyamatok mérsékléséhez, az érintett népesség helyben maradásához.

Hungary Helps

Magyarország két ütemben támogatta az Antióchiai Szír Maronita Katolikus Egyház munkahelyteremtési és családmegtartó projektjeit is. A komplex program része volt Keserwan körzetben az ifjúsági és családi szolgálatot biztosító aintourai Vizitáció Rendház restaurálása, továbbá egy családi és képzési központ létrehozása. A rendház az 1700-as években épült, több évtizede elhagyott. A központ egy szakmai képzést szolgáló tanműhelyt és egy könnyűipari, elsősorban a nők munkapiaci helyzetének javítását célzó infrastruktúrát biztosít, amely egy zenei, egy szakácsképző és egy művészeti-kézműves szekció működtetését teszi lehetővé. Az intézményt a magyar kormány képviseletében Azbej Tristan államtitkár júniusi látogatása során adta át. A kulturális és szakképzési központ a politikai, gazdasági és egészségügyi válság által sújtott, hátrányos helyzetű helyi keresztény közösség megerősödését és újjáéledését szolgálja.

A bejrúti kikötő több mint egy évvel a robbanás után

Hungary Helps

2020. augusztus negyedikén óriási robbanás rázta meg Bejrút kikötőjét. A tragédia több mint 200 halálos áldozattal járt, közel 300 ezer ember otthona pedig lakhatatlanná vált. Magyarország elsők között ajánlott fel segítséget Libanon számára a példátlan katasztrófa kezelésére. A magyar adomány kevesebb mint 24 óra leforgása alatt a bajbajutott közösség rendelkezésére állt, ami nagyban segítette a kármentesítő munka megkezdését.