ADOMÁNYOZÁS

  • A törökországi és szíriai földrengések áldozatainak megsegítése
  • Az ukrajnai háború menekültjeinek megsegítése
  • A Hungary Helps Program tevékenységének támogatása

A közel-keleti és az afrikai üldözött keresztény közösség elismerését is kivívta a Hungary Helps Program – nyilatkozta Azbej Tristan a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkára szombaton az MTI-nek. A magyar modell adaptálására nemzetközi munkacsoport alakult.

A pápai audiencián méltatta a Hungary Helps Programot II. Efrém Ignác szír ortodox pátriárka

Hungary Helps

Azbej Tristan államtitkár is részt vett a keresztény politizálás lehetőségeiről szóló hétvégi római találkozón, ahol a pápai audiencián, a Szentatyával folytatott beszélgetéséhez csatlakozott a szintén a helyszínen tartózkodó II. Efrém Ignác szír ortodox pátriárka. A közel-keleti keresztény vezető méltatta a pápának a magyar kormány üldözött keresztények melletti kiállását. Arról is beszélt, hogy a magyar segítség nagyban hozzájárult ahhoz, hogy Szíriában és Irakban az Iszlám Állam, illetve más dzsihadisták által üldözött keresztények megmaradhassanak vagy visszatérhessenek a menekült létből.

A hétvégi politikusi találkozón II. Efrém Ignác mellett számos üldözött keresztény vezető – a Közel-Kelet mellett például az afrikai Kenyából – számolt be arról, hogy a magyar kormány elsőként lépett a teljes mértékben magukra hagyott üldözött keresztények megsegítése érdekében. Ráadásul nemcsak menekült családoknak segítettek, hanem egész intézményeket, településeket építettek újjá. A pátriárka beszámolója szerint Szíriában kevesebb, mint felére, Irakban pedig tizedére csökkent a keresztények lélekszáma az elmúlt egy évtizedben.

Azbej Tristan a keresztényüldözést korunk legnagyobb és legelhallgatottabb nemzetközi emberi jogi válságának nevezte, amely a világon több mint 340 millió keresztény hívőt érint. A találkozón arról is szó esett: Lengyelország és Horvátország is követi a magyar példát, és az elmúlt időszakban közel-keleti üldözött keresztényeket támogató programokat indítottak. Horvátország például a konfliktuszónában élő fiatal keresztényeknek egyetemi ösztöndíjprogramot hirdetett.

A fórumon részt vevő, a világ minden tájáról érkezett keresztény politikusok úgy vélték, még több olyan programra van szükség, mint a magyar, így maradhat meg a „kereszténység bölcsőjében” a kereszténység. Ennek érdekében egy nemzetközi munkacsoport indításáról döntöttek a magyar modell adaptálására, az üldözött keresztények közvetlen humanitárius megsegítésére. A munkacsoport, amelyet Azbej Tristan vezet, már szombaton megkezdi munkáját.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára pénteken, a közösségi oldalán jelentette be, hogy népes magyar delegáció vesz részt Orbán Viktor miniszterelnök és Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter vezetésével a keresztény politizálás lehetőségeiről szóló találkozón Rómában. A találkozóra szerte a világból érkeztek katolikus törvényhozók, kormányzati szakemberek, civil szervezetek vezetői és jelentős közéleti szerepet vállaló egyházi vezetők.