ADOMÁNYOZÁS

  • A törökországi és szíriai földrengések áldozatainak megsegítése
  • Az ukrajnai háború menekültjeinek megsegítése
  • A Hungary Helps Program tevékenységének támogatása

Mozambikban az elmúlt években véres iszlamista felkelés robbant ki, amely tovább gyengítette a törékeny kelet-afrikai ország civil lakosságának biztonsági helyzetét. A világ egyik legszegényebb országában az emberek legalább egynegyede éhezik, illetve alultápláltságtól szenved. A Hungary Helps Program immáron több mint 4000 belső menekült számára nyújtott élelmezéssegélyezési adományt, hozzájárulva a rászoruló közösség megmaradásához és helyben maradásához.

Folytatódott az élelmiszerosztás a nampulai belső menekülteknek

Hungary Helps

Az élelmezési válságához különböző természeti csapások is hozzájárultak, 2019-ben pusztító ciklonok, míg 2020-ban kiterjedt esőzések rontották tovább a lakosság általános élelmezési biztonságát. Cabo Delgado, Niassa és Nampula tartományok, tehát az ország északi területén közel 1 millió ember szenved komoly élelmezési bizonytalanságban.

Jelenleg a legégetőbb problémát a Cabo Delgado tartományban zajló fegyveres felkelés jelenti, amelynek eredményeképpen emberek százezrei menekültek el a tartományból. Az iszlamista támadások során egyesek az otthonuk környékén keresnek menedéket, mások végleg elmenekülnek lakóhelyükről. Számítások szerint 2021 év elejéig több mint fél millió ember hagyta el otthonát, sokan ideiglenes táborokban, nyomortelepeken húzzák meg magukat.

A Hungary Helps Program támogatásával lakóépületek épülnek a fegyveres konfliktusok elől elmenekülő családoknak

Hungary Helps

„Vannak olyan emberek, akiket elraboltak, különösen a fiatal lányok és családjaik szenvednek. Vannak olyan családok is, amelyekben a fiatal lányok eltűntek, és a családok nem tudják, élnek-e vagy meghaltak.” – nyilatkozta a mozambiki Pemba egyházmegye püspöke.

A Hungary Helps Program a helyi egyházmegyei karitásszal együttműködve támogatja a kiszolgáltatott helyzetbe került belső menekültek ellátását. A komplex projekt élelmezési csomagok, gyógyszerek beszerzésére, valamint több tucat család mezőgazdasági tevékenységének elősegítésére terjed ki, rövid és középtávon hozzájárulva a helyi családok legégetőbb humanitárius szükségeinek enyhítéséhez.

A magyar segítségnyújtásnak köszönhetően, az élelmiszerosztás második ütemének megvalósulásával immáron 4000 mozambiki belső menekült kapott életmentő élelmiszercsomagot. Az ideiglenes lakóegységek felépítése folyamatban van, a gyógyszerlista jóváhagyása után megkezdődhetett azok beszerzése. A projekteken keresztül Magyarország a rászoruló közösségek helyben történő megerősítését és rehabilitációját támogatja, mely migrációs szándékaik mérsékléséhez is hozzájárul.