ADOMÁNYOZÁS

  • A törökországi és szíriai földrengések áldozatainak megsegítése
  • Az ukrajnai háború menekültjeinek megsegítése
  • A Hungary Helps Program tevékenységének támogatása

Hét évvel ezelőtt augusztus 3-án egyetlen nap alatt mintegy háromezer jazidit végeztek ki az Iszlám Állam katonái az észak-iraki Szindzsár településen és környékén. A terrorszervezet tagjai családokat mészároltak le, gyermekeket toboroztak be soraikba és több mint hétezer embert hurcoltak rabszolgaságba. Körülbelül 2600 jazidi nő hollétéről a máig nem lehet tudni. Az emléknapon, a Free Yezidi Foundation szervezet konferenciáján jazidi túlélők meséltek az átéltekről és a közösség aktuális kihívásairól. A mészárlás több túlélője a mai napig egy újabb népirtástól tart.

Hungary Helps

A nemzetközi eseményen Azbej Tristan, az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkár elmondta, a jazidi menekültek számára létesített, észak-iraki menekülttáborokban tett látogatása során úgy látta, ott biztonságos a helyzet. Az államtitkár Khanke városában is járt, ahol mintegy tizennégyezer jazidi éli életét belső menekültként.

Magyarország a Hungary Helps Program keretében támogatta egy pékség kialakítását Khanke városának menekülttábora mellett. A létrehozott pékség a jazidi belső menekült nők és lányok szakmai képzését segítette, illetve új munkahelyeket teremtett számukra. A projekt keretein belül közel 100 jazidi menekült nő került kiválasztásra. Az elméleti képzés során a kiválasztottak alapvető matematikai, üzleti és pénzügyi tudást szerezhettek a pékség sikeres vezetéséhez.

„Jobban kell törődnünk az emberek életével. Jazidi nők és gyermekek ezrei éltek át traumatikus eseményeket.” – hangsúlyozta az államtitkár, utalva arra, hogy emberek tömegeinek van szüksége rehabilitációra.

Magyarország a Hungary Helps Programon keresztül 2019 óta 5 újjáépítési, rehabilitációs, oktatási és egészségügyi projekt keretében segíti a jazidi menekültek helyben maradását és hazatérését az iraki Szindzsár régióban és Dahúk kormányzóságban.