ADOMÁNYOZÁS

  • A törökországi és szíriai földrengések áldozatainak megsegítése
  • Az ukrajnai háború menekültjeinek megsegítése
  • A Hungary Helps Program tevékenységének támogatása

Június 25-én átadták a kelet-koszovói Kamenica település ifjúsági központját, melynek felújítását a Hungary Helps Program, a koszovói Kulturális, Ifjúsági és Sportminisztérium, valamint a helyi önkormányzat közösen támogatta.

 

Atifete Jahjaga, a Koszovói Köztársaság elnökasszonya megtekinti az épület új szárnyát

Hungary Helps

Az etnikailag sokszínű, koszovói albánok és szerbek által lakott 36 000 fős településen az egyik legnagyobb probléma a fiatalok elvándorlása. A felújított ifjúsági központ célja elsősorban ennek megakadályozása közösségi és kulturális programok, valamint képzések szervezésén keresztül. A „Fanar” („Világítótorony”) elnevezésű központ a térségben az egyetlen, amely alkalmas minőségi, nagy létszámú rendezvények lebonyolítására.

A létesítményben elsődlegesen színházi előadásokra, koncertekre, délutáni képzésekre, illetve egyéni és csoportos foglalkozásokra lesz majd lehetőség. Ezek a programok számottevő mértékben hozzájárulnak a szülőföldön történő boldoguláshoz, hiszen – amellett, hogy tartalmas kikapcsolódást nyújtanak – alkalmat teremtenek kapcsolatépítésre, a helyi perspektívák megismerésére.

A Hungary Helps Program támogatásából a beltéri munkálatok kivitelezésére, valamint a felszerelések és berendezések beszerzésére került sor. A támogatás fennmaradó részét a központ kezdeti működési szükségleteinek finanszírozására fogják fordítani.

Az átadóünnepségen részt vett Atifete Jahjaga, a Koszovói Köztársaság negyedik, egyben első női elnöke is, aki 2011 és 2016 között töltötte be a tisztséget. Beszédében több alkalommal is elismerően nyilatkozott a Hungary Helps Program fiatalok körében végzett elkötelezett tevékenységéről, továbbá egyetértés mutatkozott abban is, hogy a megfelelő tehetséggondozás a szülőföldön történő boldogulás egyik fontos építő eleme.