ADOMÁNYOZÁS

  • A törökországi és szíriai földrengések áldozatainak megsegítése
  • Az ukrajnai háború menekültjeinek megsegítése
  • A Hungary Helps Program tevékenységének támogatása

2018 decemberében a magyar és az amerikai fél, a Hungary Helps Program és az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynöksége (USAID) között együttműködési megállapodás született azért, hogy az üldözött vallási és etnikai kisebbségek hazatérését és közösségeik helyreállítását elősegítsék Észak-Irak azon részein, amelyek az Iszlám Állam rémuralma alól szabadultak fel.

 

Washingtonban egyetértési nyilatkozat került aláírásra, melyre építve a USAID és Magyarország konzultációt folytatott azon projektek meghatározása érdekében, amelyek az otthonaikból elmenekült közösségeknek segítenek a Ninive-fennsíkon és Szindzsárban.

Az aláírt nyilatkozat, valamint Orbán Viktor miniszterelnök és Donald Trump amerikai elnök 2019 májusi találkozójának folyományaként a USAID csatlakozott az iraki keresztény közösség egyik ősi központjának számító Karakos városának újjáépítésért zajló magyar erőfeszítésekhez. A keresztény közösség támogatása az USAID szervezettel való koordinált helyi szintű együttműködés keretében történt, az amerikai fél a helyi Szent György Kereskedelmi Központot állította helyre.

Irak egykor legnagyobb lélekszámú keresztény városát, az 53 000 lakosú, többségében szír katolikus Karakost 2014 augusztusában az Iszlám Állam elfoglalta, rettentő pusztítást végezve. A magyar segítségnyújtásnak köszönhetően, a szakszerű aknamentesítés, valamint bontási munkálatok és teljes romeltakarítást követő felújítási munkák eredményeképp közel 200 lakóegység vált újra lakhatóvá, amely lehetővé tette a keresztény családok otthonaikba való visszatérését. A magyar támogatás hozzájárult a város ivóvíz-hálózatának újjáépítéséhez, ami mintegy 26 600 ember vízellátását biztosítja. Kiemelkedő a Hungary Helps Program keretében támogatott pszicho-szociális segítségnyújtás is, melyet a sokat szenvedett családok vehetnek igénybe Karakosban.

„Minden magyar büszke lehet arra, hogy a világ vezető nagyhatalma éppen a mi példánk nyomán nyújt segítséget az iraki üldözött keresztényeknek.” – nyilatkozta Azbej Tristan a 2018-as egyetértési nyilatkozat aláírása után.

A szövetségi együttműködés megerősítését is célozva, Azbej Tristan államtitkár e héten Washingtonba utazott, hogy részt vegyen és beszédet mondjon a nemzetközi vallásszabadságról szóló csúcstalálkozón.