ADOMÁNYOZÁS

  • A törökországi és szíriai földrengések áldozatainak megsegítése
  • Az ukrajnai háború menekültjeinek megsegítése
  • A Hungary Helps Program tevékenységének támogatása

A mai Libanon déli részét képező egykori Galilea az Újszövetség egyik legjelentősebb földrajzi térsége. Az ország sokáig a közel-keleti régió egyik legfejlettebb és legbiztonságosabb állama volt, azonban a polgárháború és az utóbbi években tapasztalható válsághelyzetek és katasztrófák rendkívül negatívan befolyásolták az ország általános stabilitását.

A Libanonban élő menekültek ellátása rendkívüli terhet jelent az ország gazdaságára, a keresztény egyházak pedig erejükön felül vesznek részt a lakosság negyedét kitevő, mintegy 1,7 milliós menekült lakosság ellátásában. Jól jellemzi a kialakult helyzetet, hogy becslések szerint a menekültek kétharmada illegálisan tartózkodik az országban.

Magyarország a Hungary Helps Program keretében számos humanitárius és rehabilitációs projekttel, továbbá gyorssegéllyel támogatta az országban élő rászoruló közösségek szülőföldön maradását és boldogulását.

2020 nyarán óriási robbanás rázta meg Bejrút kikötőjét. A tragédia több mint 200 halálos áldozattal járt, 300 000 ember otthona pedig lakhatatlanná vált. Magyarország elsők között ajánlott fel segítséget Libanon számára a példátlan katasztrófa kezelésére, az adomány pedig kevesebb mint 24 óra leforgása alatt a bajbajutott közösség rendelkezésére állt, ami nagyban segítette a kármentesítő munka megkezdését.

A katasztrófák sorát átélt rászorulókat további élelmezéssegélyezési, oktatási, egészségügyi és szociális projektekkel is segítette a Hungary Helps Program. Mivel sok gyermek az elhúzódó háborús konfliktus miatt egyáltalán nem tapasztalhatta meg a szervezett oktatást, Magyarország több oktatási intézmény működését támogatta a helyi és a menekült közösség gyermekei számára. Libanon migrációs népesség megtartó ereje a fennálló gazdasági és társadalmi problémák ellenére is jelentősnek mondható. Az oktatás, egészségügy, alapvető szociális ellátás terén nyújtott magyar támogatás alapvetően járul hozzá a migrációs folyamatok mérsékléséhez, az érintett népesség helyben maradásához.

Két kiemelkedő rehabilitációs, újjáépítési támogatás a libanoni templomrekonstrukció, illetve a Philokalia komplex támogatási program. Magyarország segítségével állítottak helyre 33, a libanoni polgárháború során elpusztult, középkorban épült libanoni templomot. A jövőben további 30 templom renoválása történik meg. A projekt célja a libanoni keresztény közösségek központi helyszínéül szolgáló templomaik rekonstrukciója, ezáltal helyben maradásuk támogatása, valamint a kulturális örökség megóvása, és ezáltal hitéletük megerősítés.

Azbej Tristan, az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkár múlt héten átadta a magyar támogatással újjáépített 17. századi kolostor épületét a libanoni Aintourában. A Philokalia épületegyüttes egyszerre templom és közösségi tér, továbbá különböző szakmai képzések, így zenei, szakácsképző és művészeti-kézműves szekció működtetését is lehetővé teszi, ezáltal erősítve a helyi közösségek szülőföldön maradását.