ADOMÁNYOZÁS

  • A törökországi és szíriai földrengések áldozatainak megsegítése
  • Az ukrajnai háború menekültjeinek megsegítése
  • A Hungary Helps Program tevékenységének támogatása

A magyar kormány 2,2 millió dollárral támogatta annak a keresztény kulturális és szakképzési központnak a felépítését Libanonban, amelyet hivatalosan pénteken adott át a magyar kormány képviseletében Azbej Tristan, az üldözött keresztények megsegítéséért felelős magyar államtitkár, illetve Besara Butrosz ar-Rai libanoni maronita pátriárka.

Philokalia

Hungary Helps

A magyar kormány 2,2 millió dollárral támogatta annak a keresztény kulturális és szakképzési központnak a felépítését Libanonban, amelyet hivatalosan pénteken adott át a magyar kormány képviseletében Azbej Tristan, az üldözött keresztények megsegítéséért felelős magyar államtitkár, illetve Besara Butrosz ar-Rai libanoni maronita pátriárka.

Az államtitkár az MTI-nek adott nyilatkozatában kiemelte:
A KULTURÁLIS ÉS SZAKKÉPZÉSI KÖZPONT A POLITIKAI, GAZDASÁGI ÉS EGÉSZSÉGÜGYI VÁLSÁG ÁLTAL SÚJTOTT, HÁTRÁNYOS HELYZETŰ HELYI KERESZTÉNY KÖZÖSSÉG MEGERŐSÖDÉSÉT ÉS ÚJJÁÉLEDÉSÉT SZOLGÁLJA.

A közel-keleti és libanoni kereszténység támogatásán, a magyar szolidaritás kézzelfogható kifejezésén túl a projekt a magyar politikai érdekeket is szolgálja. Libanonban jelenleg is 2 millió háborús menekült tartózkodik, ezért a válság esetleges további mélyülése esetén nemcsak ők, hanem a libanoni emberek is elmenekülnek majd az országból, amely tovább erősítené az Európába irányuló illegális migrációt.

EZÉRT MAGYAR STRATÉGIAI ÉS NEMZETI ÉRDEK IS A HELYI KÖZÖSSÉG TÁMOGATÁSA ÉS MEGERŐSÍTÉSE, A KULTURÁLIS KERESZTÉNY ÖRÖKSÉG VÉDELME.

Az államtitkár kifejtette, hogy a kormány Hungary Helps programja keretében Magyarország évek óta támogatja a közel-keleti térségben (Irak, Libanon, Szíria) a helyi keresztény közösségek megmaradását kórházak, iskolák és templomok újjáépítésével.

Mint hangsúlyozta, a Hungary Helps az „érző szív és a józan ész” programja.  Az érző szív programja, mert az együttérzésünkkel a szolidaritásunkat fejezzük ki az üldözött keresztények és a bajba jutott emberek iránt, de a józan ész programja is, hiszen a migráció csökkentése is a magyar kormány célja. Nem a bajba jutott embereket kell Európába hozni, hanem a segítséget kell odavinni, ahol a baj van. A most felavatott központ elősegíti, hogy a keresztény fiatalok és nők is szakmát tanuljanak, később pedig helyben találjanak munkát és boldoguljanak– nyilatkozta az államtitkár.

Azbej Tristan azt is aláhúzta, hogy a koronavírus-járvány okozta magyarországi gazdasági és egészségügyi kihívások nagyban nehezítették a humanitárius támogatási programok végrehajtását. A magyar kormány mindenekelőtt a magyar emberek védelmére összpontosított, és csak ezt követően tudtuk újraindítani a humanitárius támogatási programjainkat.

A KÖZEL-KELETI TÉRSÉGBEN A JÁRVÁNYNAK NEMCSAK AZ EGÉSZSÉGÜGYI HATÁSAI VOLTAK SÚLYOSAK, HANEM A GAZDASÁGI HATÁSAI IS: A MÉLYSZEGÉNYSÉG MELLETT MEGJELENT AZ ÉHEZÉS IS.

Az államtitkár kiemelte, hogy a Hungary Helps program működésének alapelve, hogy mindig a támogatott helyi közösség tényleges, valódi szükségleteihez igazodik. A magyar delegációt a libanoni maronita pátriárka hívta meg, és fogadta Bejrútban. Azbej Tristan elmondta:

A PÁTRIÁRKA A LEGNAGYOBB KÖSZÖNET HANGJÁN SZÓLT ORBÁN VIKTOR MINISZTERELNÖKRŐL, ÉS A SZOLIDÁRIS MAGYAR TÁRSADALOMRÓL.

Aláhúzta, hogy a magyar támogatás a jövőbe és a megmaradásukba vetett hitüket erősíti. A pátriárka a tárgyalások során beszámolt arról, hogy

A VÁLSÁGHELYZET MIATT A LIBANONI EGÉSZSÉGÜGYI RENDSZER MELLETT AZ OKTATÁSI RENDSZER IS SÚLYOS PROBLÉMÁKKAL KÜZD: BEZÁRNAK AZ ISKOLÁK, ILLETVE A FIATALOK NEM TUDJÁK KIFIZETNI A TANDÍJAT.

Ezért a pénteki tárgyalások fényében a magyar kormány megfontolja, milyen módon tudná támogatni és megerősíteni a libanoni keresztény oktatási rendszert– nyilatkozta az MTI-nek az államtitkár.

(Forrás: MTI)