ADOMÁNYOZÁS

  • A törökországi és szíriai földrengések áldozatainak megsegítése
  • Az ukrajnai háború menekültjeinek megsegítése
  • A Hungary Helps Program tevékenységének támogatása

A Hungary Helps Program nemzetközi humanitárius segítségnyújtásának egyik profilja a gyorssegélyezés, aminek a lehetőségével az államtitkárság akár 24 óra alatt el tud juttatni adományt olyan katasztrófák helyszínére, ahol a gyorsaság a legfontosabb. Az adományokat ebben az esetben is olyan egyházon, szervezeten vagy személyen keresztül juttatjuk el a rászorulóknak, akiknek elszámolási kötelezettségük van.

Azbej Tristan államtitkár az egyiptomi El-Minyában adja át a 2018 novemberi terrortámadás áldozatai hozzátartozóinak a magyar adományt.

Hungary Helps

2018 decemberében az El Minya-i zarándokok ellen elkövetett merényletben meghalt áldozatok családjainak, árván maradt gyermekeinek adta át személyesen a magyar gyorssegély adományt Azbej Tristan államtitkár. A kopt keresztény közösség egy buszos zarándokcsoportját 2018 novemberében iszlamista fegyveresek állították meg és kényszerítették az iszlám hitre való áttérésre. A közösség tagjai a halállal néztek szembe, amikor a hitükről adtak tanúbizonyságot.

 

2019-ben a Mozambikban pusztító Idai ciklon által okozott károk helyreállításához, 60, otthonát elvesztő család házának újjáépítésére nyújtott két humanitárius gyorssegélyt a Hungary Helps Program.

Srí Lankán a 2019 húsvétján három templomnál történt robbantásban megsérült keresztények rehabilitációját támogatta a program. A robbantásokban 259-en haltak meg és 500 sebesültet tartanak számon. Az Hungary Helps Program és a Külgazdasági és Külügyminisztérium adományát a Magyar Katolikus Karitász juttatta el a Srí Lankán lévő társszervezetüknek.

 

 

Srí-Lankán 2019 húsvétvasárnapján három templom és négy szálloda ellen öngyilkos merényleteket követtek el Iszlám Állam terroristái. A támadásban csaknem 300 ember vesztette életét, és mintegy 600-an megsebesültek.

Hungary Helps

2020-ban a Nílus áradása miatti humanitárius katasztrófa enyhítéséhez járultunk hozzá Szudánban  a Magyar Ökumenikus Segélyszervezeten (MÖSZ) keresztül, valamint a kárpátaljai magyarok COVID-19 vírus elleni küzdelemét támogattuk adománnyal Ukrajnában. Ugyancsak gyorssegéllyel támogattuk a Csernyivci és Ivano-frankivszki terület árvízkárosultjait.

 

 

 

Szudánban a Magyar Ökumenikus Segélyszervezettel együttműködésben nyújtottunk humanitárius támogatást az áradásokat követően.

Hungary Helps

Igaz a mondás: kétszer ad, ki gyorsan ad. Ez érvényes volt a libanoni gyorssegélyünkre is: Libanonban a 2020 augusztus 4-i robbanás után következtében 207 ember életét veszítette, és mintegy háromszázezer bejrúti vált hajléktalanná. Az ország stratégiai gabonatartaléka megsemmisült, egy teljes városrész dőlt romba, kórházak váltak használhatatlanná. Ennek jegyében komoly jelentősége van annak, hogy a katasztrófát követő 24 órán belül gyorssegélyt juttattunk el az Antióchiai Szír Maronita Katolikus Egyházon keresztül a kármentés támogatására.

A MÖSZ-ön keresztül az Örmény Apostoli Egyház számára nyújtott gyorssegély a politikai, gazdasági és járványügyi válságban szenvedő Libanonban 262 nehézsorsú család számára biztosítottunk élelmiszeradományokat.

A MÖSZ-szel és a Magyar Református Szeretetszolgálattal együttműködésben a karabahi fegyveres összetűzések elől elmenekült civilek örményországi rehabilitációját támogattuk.

 

Fülöp-szigeteken pedig a Rolly szupertájfun következtében kialakult humanitárius katasztrófa áldozatainak megsegítéséhez járultunk hozzá a Caritas Manila szervezeten keresztül.