ADOMÁNYOZÁS

  • A törökországi és szíriai földrengések áldozatainak megsegítése
  • Az ukrajnai háború menekültjeinek megsegítése
  • A Hungary Helps Program tevékenységének támogatása

1972 óta június 5-én ünnepeljük a környezetvédelmi világnapot. A világnap célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a környezet védelmének és egészségének fontosságára, mely az egész világon hatással van az emberek jólétére.

A Hungary Helps Program a Szubszaharai Afrikában és a Közel-Keleten is indított már projekteket a megújuló energia és a fenntartható vízgazdálkodás biztosítása, valamint a klímaváltozás és annak hatásai leküzdése érdekében, segítségnyújtó projektjein keresztül támogatja a földi ökoszisztémák fenntartható használatát, valamint a felelős fogyasztást és termelést.

A környezetvédelem szempontjából kiemelkedő a Hungary Helps Program Beninben megvalósuló projektje: egy Multifunkciós Fenntarthatósági Központ létrehozása Bohicon városában. A projekt célja, hogy a benini közösségeket olyan mintafejlesztésekhez segítsék hozzá, melyek hosszútávon lehetőséget teremtenek számukra a természeti környezetük tartós megóvásához, a környezetileg fenntarthatatlan társadalmi és gazdasági folyamatok megreformálásához és a környezetvédelemmel foglalkozó társadalmi szervezeteik fejlesztéséhez.

Benint sok más szubszaharai országhoz hasonlóan különösen veszélyeztetik a klímaváltozás és a környezetszennyezés káros hatásai, melyek jelentős kihívások elé állítják a mezőgazdasági és erdőgazdálkodási ágazatokat is. Az aszályok, áradások negatív hatással bírnak az ország élelmiszer- és vízbiztonságára. Benin számára a mezőgazdaság rendkívüli jelentőséggel bír, a lakosságának több mint 70 százalékát ez a szektor foglalkoztatja.

A magyar támogatással megvalósuló projekt keretében olyan Multifunkciós Fenntarthatósági Központot alakítanak ki a 160 000 lakossal bíró Bohicon városában, amely egyben környezeti nevelési központként, műanyag hulladék újrahasznosítási pontként, illetve ivóvíz vételezési helyszínként is szolgál majd. A helyi önkormányzat nyitott az együttműködésre, hulladékkezelő és vízkezelő vállalatával, valamint a város legjelentősebb környezeti neveléssel foglalkozó ifjúági civil szervezetével már korábban is részt vett nemzetközi együttműködésekben a város környezeti fenntarthatóságának erősítése érdekében.