ADOMÁNYOZÁS

  • A törökországi és szíriai földrengések áldozatainak megsegítése
  • Az ukrajnai háború menekültjeinek megsegítése
  • A Hungary Helps Program tevékenységének támogatása

A 2020. szeptember 27-én újból kiélesedett hegyi-karabahi fegyveres konfliktus miatt pár nap leforgása alatt a szakadár régió 75 ezer polgári lakosa keresett menedéket a szomszédos Örményországban, súlyosan leterhelve ezzel az ottani ellátórendszert.

 

Hegyi-Karabah 1994 óta egy örmény ellenőrzés alatt álló de facto állam, mely Azerbajdzsán nemzetközileg elismert határain belül helyezkedik el. A két ország között hosszú ideje fegyvernyugvás állt fenn, de hónapokkal ezelőtt kiújultak a harcok. Az azeri erők által tavaly ősszel megkezdett offenzíva következtében Hegyi-Karabah lakosságának fele, mintegy 75 ezer ember kényszerült elhagyni a szülőföldjét. A hegyi-karabahi örmény civilek a szomszédos Örményországba menekültek családtagokhoz, rokonokhoz, barátokhoz. Sok esetben olyan gyorsan volt erre szükség, hogy személyes értékeket, ruhát, élelmiszert hátra kellett hagyniuk.

Örményország a fegyveres konfliktus mellett a SARS-COVID-19 vírussal is küzd, így kettős megterhelés alá került a helyi ellátórendszer. Magyarország az elsők között nyújtott támogatást a veszélybe került közösség tagjainak. A Hungary Helps Programon a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet és a Magyar Református Szeretetszolgálat közreműködésével 330 hegyi-karabahi menekült család számára juttatott élelemet és tisztálkodó- és fertőtlenítőszer csomagot. A magyar támogatás a civil menekültek örményországi rehabilitációjához is hozzájárult.