ADOMÁNYOZÁS

  • A törökországi és szíriai földrengések áldozatainak megsegítése
  • Az ukrajnai háború menekültjeinek megsegítése
  • A Hungary Helps Program tevékenységének támogatása

Mozambikban véres iszlamista felkelés robbant ki az elmúlt években, amely tovább gyengíti a törékeny kelet-afrikai ország helyzetét. Mozambik a világ legszegényebb országai közé tartozik, ahol az ország lakosságának negyede alultápláltságtól szenved, mely az öt éven aluli gyermekek esetében 43 százalékos arányt mutat. Az élelmezési válságához különböző természeti csapások is hozzájárultak, 2019-ben pusztító ciklonok, míg 2020-ban kiterjedt esőzések rontották tovább a lakosság általános élelmezési biztonságát. A társadalom kétharmada tengerparti településekben él, így ezek a közösségek különösen kitettek a gyorsan kialakuló ciklonoknak, viharoknak és áradásoknak.

 

Jelenleg a legégetőbb problémát a Cabo Delgado tartományban zajló felkelés jelenti, amelynek eredményeképpen emberek százezrei menekültek el a tartományból. Az iszlamista támadások során egyesek az otthonuk környékén keresnek menedéket, mások végleg elmenekülnek lakóhelyükről. Számítások szerint 2021 év elejéig több mint fél millió ember hagyta el otthonát, sokan ideiglenes táborokban húzzák meg magukat, melyek sokszor túlzsúfoltak, fejletlenek. A mozambiki Pemba egyházmegye püspöke, Luiz Fernando Lisboa elmondta: „Vannak olyan emberek, akiket elraboltak, különösen a fiatal lányok és családjaik szenvednek. Vannak olyan családok is, amelyekben a fiatal lányok eltűntek, és a családok nem tudják, élnek-e vagy meghaltak.”

A helyi Caritason keresztül Magyarország a fegyveres felkelés elől elmenekült civilek lakhatásához járul hozzá. 

Hungary Helps

A támadások helyszínéről elmenekülő civilek többsége a tartomány fővárosában, Pembában és környékén keres menedéket. Helyzetük javítása érdekében a Hungary Helps Program támogatta a Caritas Diocesana de Pemba által Chiure és Mecufi településeken megvalósuló projektet, melynek keretében lakhatást nyújtottak belsőmenekültek részére. Több mint 200 szálláshely felépítésén ugyanennyi WASH higiéniai csomag is kiosztásra került, elsősorban fiatal nők és lányok számára. A Caritas Diocesana de Nampula szervezeten keresztül a Nampulától délre található Corrane településen kialakított központban nyújt segítséget a Hungary Helps Program, mely szintén a belső menekültek ellátását, egészségügyi és élelmezési körülményeiknek javítását célozza. Élelmezési, valamint gyógyszercsomagok kiosztásán és 80 ideiglenes lakóegység felépítésén túl a magyar támogatás több tucat család mezőgazdasági tevékenységének az elősegítésére is kiterjedt. A projekteken keresztül a magyar kormány az érintett népesség helyben történő megerősítését és rehabilitációját támogatta, mely migrációs szándékaik mérsékléséhez is hozzájárult.