ADOMÁNYOZÁS

  • A törökországi és szíriai földrengések áldozatainak megsegítése
  • Az ukrajnai háború menekültjeinek megsegítése
  • A Hungary Helps Program tevékenységének támogatása

Maliban a 2012-ben kirobbant fegyveres konfliktus és katonai puccs máig tartó instabil biztonsági helyzetet és humanitárius válsághelyzetet eredményezett. Az ország északi része azóta is fegyveres csoportok ellenőrzése alatt áll, ahol a civil lakosságnak számos kihívással kell szembenéznie a mindennapok során. Ráadásul az övezet a szomszédos országokban működő terrorszervezetek számára is egyfajta „bázist” képez, mellyel a Maliban kibontakozó konfliktus regionális fenyegetéssé vált, veszélyeztetve a szomszédos országok biztonságát is.

 

A bamakói Chérifoula iskola diákjai az FTC által adományozott sportfelszerelésben.

Hungary Helps

A bizonytalan biztonsági helyzet rendkívüli módon hatott Mali társadalmi-gazdasági fejlődésére. Az ország északi részén jelen levő biztonsági kihívás gátat szab nemcsak a gazdasági növekedésnek és a külföldi befektetéseknek, de a nemzetközi szervezetek humanitárius tevékenységének is súlyos humanitárius válsághelyzetet teremtve. Az OECD Fejlesztéstámogatási Bizottsága Malit a legkevésbé fejlett államok körében tartja számon, mely körben a legkisebb az egy főre jutó átlagos évi összjövedelem és a legnagyobb a gazdasági sérülékenység. Maliban az ország lakosságának csaknem nyolcvan százaléka él nyomorúságos körülmények között: 3,6 millió ember számára a mindennapi betevő megszerzése is súlyos problémát jelent, további 1 millió ember pedig alultápláltságtól szenved.A helyiek számára kihívást jelent a megfelelő ivóvízhez való hozzáférés. A Maliban található oktatási intézmények csupán felében található megfelelő kézmosási, vízvételi helyiség. Az oktatási helyzetre az elmúlt évek politikai instabilitása is hatással volt, melynek következtében a beiratkozottak aránya jelentősen csökkent. A belső menekültekszáma 2020 végén közel 240 000 fő volt, az országban rajtuk kívül további 26 000 menekült él, akik Nigerből, Mauritániából és Burkina Fasóból érkeztek.

A bamakói Chérifoula iskola diákjai. 

Hungary Helps

A Hungary Helps Programon keresztül Magyarország hét projektet indított Maliban, melyek a sérülékeny közösségek megerősítését célozzák. A főváros, Bamakó Sanfil nyomornegyedében található Chérifoula iskola melletti mocsár a magyar kormány támogatásának köszönhetően került feltöltésre, mely a közegészségügyi állapotok javítását és a maláriával szembeni hatékony védekezést tette lehetővé. A bamakói Győztesek Iskolájában egy ivóvíz-kút és egy 2000 literes tartály kialakítása is megtörtént. Bamakót kiemelten érintik a Szahara felől érkező homokviharok, de kihívást jelent az esős évszak okozta nagy csapadékmennyiség is. Az így kialakuló vízhiány, illetve a szennyezett víz fogyasztása nagy szerepet játszik a fertőző betegségek terjedésében, ami a gyermekek elsődleges halálozási oka Maliban. Az iskola megbízható áramellátása egy napelem-rendszer telepítésével vált biztosítottá. A nyomornegyedben található Chérifoula iskolát a Hungary Helps Program partnereként a Ferencvárosi Torna Club is támogatta. A legsikeresebb magyar labdarúgó sportegyesület hozzájárulása révén a helyi gyerekek megfelelő sportruházathoz és sportfelszereléshez jutottak. A sportolás lehetősége egyben a kitörés lehetőségét is jelentheti a rendkívüli kihívásokkal küzdő országban a támogatott gyermekek számára. Ezen felül a Hungary Helps Program egy nőotthon fejlesztését, és az ott zajlószakképzési tevékenységet is támogatja Maliban. A kedvezményezettek olyan nők és fiatal anyák, akik nemi erőszak, illetve kényszerházasság elől menekülve szorulnak védelemre. A szociális központban speciális tudásra tehetnek szert, mely helyben segíti későbbi boldogulásukat.