ADOMÁNYOZÁS

  • A törökországi és szíriai földrengések áldozatainak megsegítése
  • Az ukrajnai háború menekültjeinek megsegítése
  • A Hungary Helps Program tevékenységének támogatása

Magyarországnak köszönhetően az elmúlt időszakban újabb 200, a harcok miatt elmenekült keresztény család térhetett haza a szíriai Homsz városába. A Hungary Helps Program keretében támogatott helyreállítási munkálatok folyamatosan zajlanak, így a közeljövőben újabb otthonok válnak majd ismét lakhatóvá.

A helyreállított lakóépületekbe újabb keresztény családok térhettek vissza Homsz városában.

Hungary Helps

A szíriai polgárháború kirobbanása óta alig van olyan szíriai, aki ne élt volna át valamilyen súlyos traumát. A szenvedés nagysága mérhetetlen, a humanitárius katasztrófában megközelítőleg 690 ezer ember halt meg. Az infrastruktúra 40 százaléka elpusztult, a lakosság 86 százaléka szegénységbe került és körülbelül 2,5 millió gyermek esett ki a közoktatásból.

A szélsőséges iszlamista csoportok szörnyű pusztítást végeztek az ostromgyűrűbe zárt városban.

A tíz éve tartó háború alatt szélsőséges iszlamista csoportok számos alkalommal követtek el etnikai és vallási tisztogatásokat, melyek következében komplett közösségek kényszerültek elhagyni lakóhelyüket.

Homszban a háború előtt nagy számban éltek keresztény vallási kisebbségek, így görögkatolikus, maronita és szír ortodox keresztények. Ezek a közösségek szinte kivétel nélkül elmenekültek, csak azok maradtak, akik az ostromgyűrűbe zárt városból nem tudtak kimenekülni vagy az iszlamisták fogságába estek. A felszabadulás után a város romokban hevert.

A Hungary Helps Programnak köszönhetően több mint 200 lakóház épült újjá a Homszban.

Hungary Helps

Magyarország elsőként ismerte fel a közel-keleti keresztények megmaradásának fontosságát, és elsőként indított olyan programot, ami helyben maradásukat, illetve hazatérésüket segíti elő. A Hungary Helps Program Homsz városának helyreállítására szánt projektjeinek köszönhetően több mint 200 lakóház, közösségi ház és templomok épültek újjá a romokból, és a helyreállítási munkálatok a mai napig zajlanak. A magyar támogatásnak köszönhetően a szír ortodox és a görögkatolikus közösség is több lakóépület helyreállítását végezte már el.