ADOMÁNYOZÁS

  • A törökországi és szíriai földrengések áldozatainak megsegítése
  • Az ukrajnai háború menekültjeinek megsegítése
  • A Hungary Helps Program tevékenységének támogatása

A Kongói Demokratikus Köztársaság Afrika második legnagyobb kiterjedésű országa, melyet közel 90 millióan laknak. A népességet 200 különböző etnikai csoport alkotja. A gyarmati sorból felszabadult országot több véres konfliktus rázta meg, a második kongói háborút a közelmúlt egyik legvéresebb fegyveres konfliktusának tartják. Bár pontos adatok nem állnak rendelkezésre, hányan haltak meg az összecsapásokban, nemzetközi becslések szerint a polgárháború és közvetlen hatásai, mint a járványok és éhínség elterjedése mintegy 5-6 millió áldozatot szedett az országban.

 

Hardi Richárd szemorvos az általa alapított St Raphaël szemklinika udvarán.

Hungary Helps

Bár a polgárháború 2003-ban hivatalosan is lezárult, az ország több régiójában máig törékeny a biztonsági helyzet. Az ország észak-keleti részén, így Észak-Kivu és Ituri régiókban, különböző fegyveres csoportok, terrorcsoportok követnek el véres atrocitásokat a civil lakossággal szemben, melyek gyakran vallási színezetet öltenek. Falvakat, iskolákat, templomokat égetnek le, egyes csoportok az Iszlám Államnak fogadtak hűségesküt.

A konfliktusok következtében körülbelül 5 millió belső menekült él az országban, Ruandából, a Közép-Afrikai Köztársaságból, Burundiból és Dél-Szudánból további fél millió menekült érkezett az elmúlt években. Az országban máig előfordulnak az ebola, malária, kanyaró okozta megbetegedések. A UNICEF jelentése szerint az ország egészségügyi rendszere a kontinens egyik legelmaradottabbja, ráadásul az országban terjedő járványok mellett a megjelenő koronavírus járvány tovább veszélyezteti a lakosság megfelelő ellátását, az egészügyi szakellátás tulajdonképpen az ország nagy részében elérhetetlen. Jelentős ezen felül azoknak a száma, akik élelmezési válságtól szenvednek, számuk megközelíti a 16 milliót, ugyanakkor a WFP szerint több mint 41 millióra tehető azoknak száma, akik nem jutnak elegendő táplálékhoz. Elmondható, hogy Kongó napjaink egyik legsúlyosabb élelmezési válságával néz szembe, sokak szerint Jemen után a közép-afrikai országban szenvednek a legtöbben az elégtelen élelmezési helyzettől.

Az Othniel óvoda-iskola-árvaház komplexumban készült csoportkép. 

Hungary Helps

A kialakult helyzetre Magyarország a Hungary Helps Programon keresztül élelmiszersegélyezéssel válaszolt. A COVID-19 világjárvány következtében bevezetett korlátozó intézkedések kritikussá tették az egyes közösségek ellátását, melyre tekintettel tartós élelmiszercsomagok kerültek kiosztásra Lubumbashi településén és vonzáskörzetében.

A Mbuji-Mayi városában működő Centre Ophtalmologique St Raphaël szemklinika dr. Hardi Richárd magyar szemorvos vezetésével évi több mint 10 ezer beteg számára teszi lehetővé az szemorvosi ellátást olyan régióban, ahol egyáltalán nem férnek hozzá szemészeti szakellátáshoz a betegek. Speciális retinaműtéteket az egész országban egyedül a St Raphaël klinikán végeznek. Nem véletlen, hogy az intézményt a szomszédos régiók lakosai is felkeresik, akár 300-500 km-es körzetből is, hiszen a több száz négyzetkilomáternyi térségben egyedül a St Raphaël klinikán jut szemészeti ellátásához a helyi lakosság. Az elmúlt évek során a magyar orvos körül egy szervezett struktúra alakult ki, helyi szakemberek kapcsolódnak be a betegek ellátásába, a központ több helyi lakosnak nyújt munkát és megélhetést. Tekintettel arra, hogy Kongóban a lakosság 90 százaléka kiszorul az elektromos áramellátásból – 2013-as adatok szerint vidéken a lakosság egy százaléka fér hozzá –, a magyar kormány a klinika napelemek általi áramellátását is támogatta, fenntartható módon járulva hozzá annak infrastruktúra fejlesztéséhez.

Ezentúl a magyar kormány a Hungary Helps Program keretében az Afrikáért Alapítvány által működtetett College Othniel Szakközépiskola infrastrukturális fejlesztését, valamint műhelyek és szaktantermek kiépítését is támogatta, mely által a több mint 14 millió lakosú főváros, Kinshasa szegénynegyedében szakképzési tevékenység indulhatott el. A Kongói Demokratikus Köztársaságban a 14 év alatti gyermekek a társadalom megközelítőleg 50 százalékát adják, ezért a szakképzés támogatása alapvető eszköze a lakosság helyben történő boldogulása elősegítésének. A középiskolában kialakítandó műhelyekben szabó, varrónői, informatikai és gépíró tanfolyamok elindítása valósul meg.