ADOMÁNYOZÁS

  • A törökországi és szíriai földrengések áldozatainak megsegítése
  • Az ukrajnai háború menekültjeinek megsegítése
  • A Hungary Helps Program tevékenységének támogatása

Magyarország a Hungary Helps Program keretében sikeresen támogatta az Aleppóban élő rászoruló családokat, a keresztény vallási kisebbség megmaradását és reménykeltő újrakezdését az oktatási, egészségügyi és lakhatási infrastruktúra újjáépítésvel, valamint közösségmegtartó projektjein keresztül.

A szíriai polgárháború kirobbanása óta alig van olyan szíriai, aki ne élt volna át valamilyen súlyos traumát. A szenvedés nagysága mérhetetlen, a humanitárius katasztrófában megközelítőleg 690 ezer ember halt meg. Az infrastruktúra 40%-a elpusztult és a lakosság 86%-a szegénységbe került és körülbelül 2,5 millió gyermek esett ki a közoktatásból. A Szíriát 2011 óta sújtó véres polgárháború vallási dimenzióba lépett, amikor az Iszlám Állam fegyveresei villámgyors területi gyarapodásuk folytán kikiáltották a „világkalifátust” és intézményesítették Szíria ősi keresztény közösségeinek és a jazidi közösség kegyetlen üldöztetését az uralmuk alá hajtott területeken.

A fegyveres harcok csillapodásával a túlélő vallási kisebbségek legfontosabb célja közösségi tereik és iskoláik újjáépítése lett, hiszen ezek az intézmények mindig is az összefogás, összetartozás helyszínei voltak számukra. Magyarország a Hungary Helps Programon keresztül támogatta a szíriai Aleppó városában élő vallási kisebbség, a helyi keresztény közösség újrakezdését.

A szíriai örmény protestáns közösség húsvéti ünnepsége a magyar támogatással felújított aleppói Bethel templomban

Hungary Helps

TEMPLOM, KÖZÖSSÉGI TÉR

• Szíriában a háború során több nagyváros szenvedett súlyos károkat, ilyen volt Aleppó és Homsz ahol nagy számban éltek protestáns családok is. A Magyarországi Református Egyházzal együttműködve Magyarország a Hungary Helps Programon keresztül támogatja a szíriai református közösség egyházi infrastrukturális és gazdaságélénkítő projektjeit Aleppóban, így a szétlőtt Emmanuel református templom felújítását, az örmény református Bethel templom renoválását, és a Bethel gyülekezet központjaként is szolgáló ingatlanon új, többfunkciós épület létesítését.

OKTATÁS

• Az Al-Amal, „Remény” Iskola Aleppó város többéves folyamatos ostroma során súlyos károkat szenvedett. Magyarország a Hungary Helps Program keretében támogatja az Al-Amal iskola újjáépítését. 2020. februári felszabadulását követően megkezdődhetett az iskola újjáépítése, amely a konfliktus előtt jelentős egyházi oktatási intézménynek, egyben egész Szíria egyik legnagyobb iskolájának számított.

• A Hungary Helps Program keretében Magyarország támogatja a szíriai reformátusok leánykollégiumának udvarán játszótér – sportpálya létesítését. A szíriai református kisebbség a Hungary Helps Program támogatásával további helyszíneken összesen 6 iskolaépület felújítási munkálatait végezhette el.

LAKHATÁS

A Hungary Helps Program támogatásával fejeződhetett be az aleppói „Tower66” projekt, amely a helyi fiatalok megmaradását és boldogulását segíti. A 66 ingatlanból álló társasházban a rászoruló fiatalok rendkívül kedvező áron bérelhetnek lakást.

EGÉSZSÉGÜGY

• A magyar kormány a Külgazdasági és Külügyminisztériumon keresztül támogatta a Magyar Máltai Szeretetszolgálat aleppói kórházfejlesztésre irányuló projektjét, amelynek keretébena kórház épülete egyes elemeiben megújult, valamint egy teljesen új kórházi szárny épült fel, benne 50 fő egy időben történő háziorvosi és szakorvosi ellátását lehetővé tevő helyiséggel, és minden orvostechnikai eszközzel. Az intézményben található általános háziorvosi ellátás, nőgyógyászati, szemészeti, baleseti, fogászati szakorvosi rendelő. A kórház naponta 500 ember ellátását biztosítja.

• A Hungary Helps Program keretében Magyarország támogatta a szíriai keresztény kisebbség központjában működő klinika épületének külső felújítását és orvosi segédeszközök beszerzését.

 

Az aleppói Al-Amal „Remény” Iskola építési munkálatai

Hungary Helps

Hungary Helps