ADOMÁNYOZÁS

  • A törökországi és szíriai földrengések áldozatainak megsegítése
  • Az ukrajnai háború menekültjeinek megsegítése
  • A Hungary Helps Program tevékenységének támogatása

Magyarország a Hungary Helps Programon keresztül támogatja a Kamenicai Ifjúsági Központ felújítását, amelynek újraindulása segíti a helyi koszovói fiatalok közösségépítését és helyben maradását.

 

Koszovóban a 36 ezer fős Kamenica települést egy etnikailag rendkívül sokszínű közösség alkotja, melyben a háborús traumák ellenére a koszovói albán és szerb lakosság példaértékűen békésen él együtt és különösen jó kapcsolatokat ápol egymással. Ennek a békés együttélésnek a fenntartásához és fennmaradásához elengedhetetlen a helyi fiatalok közreműködése, azonban a korlátozott lehetőségek és a nyelvi akadályok jelentős mértékben hozzájárulnak az elvándorlásához.

Magyarország a Hungary Helps Programon keresztül támogatja a Kamenicai Ifjúsági Központ felújítását, amelynek újraindulása segíti a helyi koszovói fiatalok közösségépítését és helyben maradását. A fiatalok szabadidős és társadalmi tevékenységekbe történő bevonása, illetve a központban kialakított workshopokhoz kiépített terek, galéria, könyvtár, és színház-, moziterem mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a helyi tinédzserek szabadidejüket hasznosan és építően tölthessék.

A hatékony és minél eredményesebb segítségnyújtás érdekében a projekt a koszovói kulturális, ifjúsági és sportminisztériummal és a helyi önkormányzattal együttműködésben, a KFOR nemzetközi békefenntartók magyar parancsnoki időszakában kerül megvalósításra, ezzel a magyar parancsnokság sikeréhez is hozzájárulva. A magyar támogatás a központ teljes berendezését, annak személyi kiadásait, egy éves programkínálat költségeit és egyéb technikai kiadásait fedezi.

 

A borítóképen Kamenica látható madártávlatból.