ADOMÁNYOZÁS

  • A törökországi és szíriai földrengések áldozatainak megsegítése
  • Az ukrajnai háború menekültjeinek megsegítése
  • A Hungary Helps Program tevékenységének támogatása

A Hungary Helps Program keretében Magyarország 12 országban, legalább 31 projekttel támogatta a szegénység megszüntetését, az üldözött keresztények és a kiszolgáltatott közösségek megsegítését a Közel-Keleten, Afrikában és Dél-Ázsiában. 2015-ben az ENSZ új globális fejlődési programot fogadott el, amely 17 fenntartható fejlődési célt (Sustainable Development Goals, SDG) tűzött ki célul. A fenntartható fejlődési célok mögött álló célkitűzések és indikátorok egy viszonyítási alapot jelentenek az előrehaladás sikerességének méréséhez. Az első és egyik legfontosabb célkitűzés volt a szegénység felszámolása. Magyarország is hozzájárul ehhez a célkitűzéshez, 2020 végéig 12 országban mintegy 31 projekttel támogatta a válságövezetekben élő, nyomor sújtotta közösségeket. A szegénység megszüntetéséért vívott küzdelem, egy-egy kiszolgáltatott közösség megsegítése valójában sokszor az adott közösség megmaradásának, hazaköltözésének és újrakezdésének története is.

A Hungary Helps Program kiemelt eredményei a nyomor elleni harcban:

  • Idén áprilisban levélben fejezte ki köszönetét a magyaroknak Jean Abdo Arbach homszi érsek, amiért 200 menekült család térhetett vissza a dzsihadisták pusztítása után újjáéledő szíriai nagyvárosba, Homszba. A magyar kormány a Hungary Helps Program keretében nyújtott támogatásával esélyt adott az újrakezdésre a háború borzalmai elől elmenekülőknek, akik hosszú éveken keresztül kilátástalan nyomorban és teljes létbizonytalanságban éltek.
  • Tell-Aszkuf, „Magyarország leánya”: Az iraki Tell-Aszkuf település újjáépítésével, 950 lakóház helyreállításának köszönhetően mintegy 1000 keresztény család térhetett vissza otthonába. A helybeliek köszönetük jeléül „Magyarország leánya” címmel tüntették ki városukat.
  • Irakban ugyancsak több projekt segítette a keresztény közösségek hazatérését és szülőföldön történő boldogulását. Ninive Kormányzóságban például a magyar támogatásból a Szír Ortodox Egyház 47 megsérült lakóházat újított fel. Ebből 12 Karakosban, 13 Bahzaniban, 12 Bashiqában és 10 ház Bartellában található. A projekt 47 keresztény család számára tette lehetővé, hogy az Iszlám Állam elől való elmenekülésüket követően hazatérhessenek.
 

Irak egykor legnagyobb lélekszámú keresztény városát, Karakost 2014-ben az Iszlám Állam elfoglalta, rettentő pusztítást végezve. Egy projektünk keretében a szakszerű aknamentesítés, bontási munkálatok és teljes romeltakarítást követő felújítási munkák 81 keresztény családnak tették lehetővé az otthonaikba való visszatérést.

  • Jordániában az „Irgalmasság Kertje” elnevezésű projekt iraki keresztény menekültek számára biztosít munkahelyet és megélhetést, illetve élelmiszeripari és kézműves szakképzést Ammanban.
  • A Hungary Helps Program Libanonban oktatási infrastruktúra felújításával, egészégügyi, oktatási ellátás támogatásával járul hozzá elsősorban a rászoruló keresztény kisebbség megsegítéséhez. Magyarország támogatásával újították fel a bejrúti Szent Szeveriosz iskolát, illetve a Zahléban található Szent Pál Idősek Otthona is megnyithatta kapuit, de sok egyéb, például munkahelyteremtési és családmegtartó projekt támogatja a helyi keresztény közösségeket.
  • Etiópia az afrikai kontinens második legnagyobb menekültbefogadó országa. A táborok közül az egyik legnépesebb az észak-etiópiai Mai Aini menekülttábor, ahol több tízezren élnek embertelen körülmények között. Magyarország a Hungary Helps Programon keresztül támogatja az észak-etiópiai Mai Aini menekülttábor fejlesztését, valamint az üldözött keresztény közösségek rehabilitációját és hazaköltözését.
  • Ghánában a Don Bosco Gyermekvédelmi Központ utcagyerekek és otthonról elszökött fiatalok számára nyújt átmeneti menedéket és rehabilitációt. Magyar támogatásból fejlesztik a központ sportlétesítményeit, amely hozzájárul az intézetben nevelkedő 100 nehézsorsú fiatal képzéséhez és szociális reintegrálásához.
  • Kenyában a 200 ezer fős Kangemi nyomornegyed fiataljai számára segítünk szakképzési központ kialakításával. A központban olyan programokat tartanak, amelyeknek az önálló és fenntartható életvitel elsajátítása a célja.

 

 

A kenyai Nyeri Római Katolikus Főegyházmegye sokrétű tevékenységet végez a helyi keresztény közösség megőrzése érdekében. A Hungary Helps Programon keresztül öt projektelemből álló komplex szociális-fejlesztési projektjüket támogatjuk.

  • A Kongói Demokratikus Köztársaságban a College Othniel Szakközépiskola kapacitásbővítésével és infrastrukturális fejlesztésével a több mint 14 millió lakosú főváros, Kinshasa szegénynegyedében szakképzési tevékenység indulhat el.
  • Mozambikban humanitárius gyorssegéllyel támogattuk a 2019 márciusában pusztító Idai trópusi ciklon túlélőit. Az evakuált lakosságnak ismét meg kellett teremtenie a mindennapi élet alapvető feltételeit. Magyarország humanitárius gyorssegélye a természeti csapás által leginkább sújtott falusi lakosság legszükségesebb tárgyi eszközeinek beszerzését támogatta. 60 szükséget szenvedő család részesült a házuk újjáépítéséhez szükséges építőanyagban.
  • A Hungary Helps Program Nigériában oktatási és egészségügyi fejlesztések támogatásával, önfenntartó mezőgazdasági tevékenységet és menekültek hazatérését támogató projektekkel segíti elsősorban a Boko Haram terrorszervezet kegyetlenségeit elszenvedő keresztény közösségek hazatérését és boldogulását.
  • A tanzániai varrótanfolyam, a „Betshaida Youth Sewing and Clothing” projekt az országban élő kiszolgáltatott nők és fiatal édesanyák számára nyújt képzést, illetve a munkavállaláshoz és saját vállalkozás nyitásához szükséges alapvető, szemléletformáló ismereteket. 2020-ban 45 fiatal nő kezdhette el a tanfolyamot.