ADOMÁNYOZÁS

  • A törökországi és szíriai földrengések áldozatainak megsegítése
  • Az ukrajnai háború menekültjeinek megsegítése
  • A Hungary Helps Program tevékenységének támogatása

Libanonban máig hatóan érezhetőek az 1975-től 1990-ig tartó polgárháború következményei. Az utóbbi években az elmélyülő gazdasági krízis és ennek következményeként megjelenő politikai válság miatt került az ország a nemzetközi figyelem középpontjába. Libanonban jelentős számú menekült közösség él, akik nagy része a szíriai polgárháború elöl menekült az országba. Libanon társadalma, politikai elitje nem volt felkészülve a szíriai polgárháború során tapasztalt menekültáradatra, amely jelentős tehertételt jelent az állam számára.

A szíriai polgárháború során körülbelül hét millió szír állampolgár hagyta el az országot. A legtöbben Törökországban kerestek menedéket, ugyanakkor lakosságarányosan Libanon fogadta be a legtöbb menekültet, ahol jelenleg – a fél milliós lélekszámú palesztin menekült közösséget is beleszámolva – az ország lakosságának 30 százalékát alkotja a menekült népesség. A szíriai polgárháború okozta áldatlan állapotokat jól jellemzi a Libanonban kialakult kaotikus helyzet is, ahová a szír menekültek minden koordináció nélkül érkeztek. Jelentős részük nem is a határ mentén telepedett le, hiszen hiányzott az ellátásukat biztosítani képes infrastrukturális háttér, így kiépített határ menti menekülttáborok, melyek biztosíthatták volna az alapvető ellátásukat. Mindezek következtében a menekültválság Libanon összes régióját érintette, a legjelentősebben a Bekaa-völgyet, Észak-Libanont és Bejrútot. Sokan rendezetlen táborokban, félkész épületekben húzzák meg magukat. Jól jellemzi a kialakult helyzetet az is, hogy becslések szerint a menekültek kétharmada illegálisan tartózkodik az országban, amely egyben munkavállalásukat, helyzetük rendeződését is nehezíti.

Magyarország a Hungary Helps Program keretében számos projekttel járul hozzá a menekült népesség rehabilitációjához, helyben maradásuk elősegítéséhez. Mivel sok gyermek az elhúzódó háborús konfliktus miatt egyáltalán nem tapasztalhatta meg a szervezett oktatást, a magyar kormány több oktatási intézmény működését támogatta, ahol a helyi és menekült közösség gyermekei együtt tanulnak. A zahléi Szent György Iskolának nyújtott támogatás biztosítja az intézmény működését, mely helyi rászoruló családok és szír menekült családok gyermekei számára kínál oktatási lehetőséget. A főváros, Bejrút Nabah külvárosban található Béke Angyalai Iskola oktatási tevékenységeit is támogatjuk, és magyar segítséggel újult meg a bejrúti Szent Szeveriosz iskola is. Libanon migrációs népesség megtartó ereje a fennálló gazdasági és társadalmi problémák ellenére is jelentősnek mondható. Az oktatás, egészségügy, alapvető szociális ellátás terén nyújtott magyar támogatás alapvetően járul hozzá a migrációs folyamatok mérsékléséhez, az érintett népesség helyben maradásához.

2020. augusztus negyedikén óriási robbanás rázta meg Bejrút kikötőjét. A tragédia több mint 200 halálos áldozattal járt, közül 300 ezer ember otthona pedig lakhatatlanná vált. Magyarország elsők között ajánlott fel segítséget Libanon számára a példátlan katasztrófa kezelésére, a magyar kormány döntése értelmében a Hungary Helps Program egy millió euróval támogatta a robbanás után az emberi életek megmentését, a kármentést, valamint az újjáépítést. A magyar adomány kevesebb mint 24 óra leforgása alatt a bajbajutott közösség rendelkezésére állt, ami nagyban segítette a kármentesítő munka megkezdést.