ADOMÁNYOZÁS

  • A törökországi és szíriai földrengések áldozatainak megsegítése
  • Az ukrajnai háború menekültjeinek megsegítése
  • A Hungary Helps Program tevékenységének támogatása

Az Iszlám Állam terroristái 2014 augusztusának első napjaiban, hidegvérrel meggyilkoltak több ezer ártatlan, a jazidi kisebbséghez tartozó embert, rabszolgának hurcoltak el több mint 4000 asszonyt és lányt, akik napról napra nemi erőszak és kínzások borzalmait élték át. Kiemelt figyelemmel a legsérülékenyebb túlélők, a traumatizált lányok, nők, asszonyok és gyermekek életének jobbra fordítására, Magyarország célzott segítségnyújtással támogatta a jazidi közösséget. A Hungary Helps Program amellett, hogy 2020 végéig 15 projektjével támogatta az Iszlám Állam iraki keresztény áldozatainak és kárvallottjainak a megsegítését, konkrét projektekkel támogatta a jazidi vallási kisebbséghez tartozó nők rehabilitációját és méltó életkörülményeinek megteremtését is.í

Irakban a 2003 óta tartó polgárháborús állapot 2014 és 2016 között elérte tetőpontját, az Iszlám Állam terroristái Észak-Irak jelentős részét elfoglalták. Sok ezer jazidi családot kivégeztek az országban, a nők és lányok pedig az erőszak, a szexrabszolgaság áldozataivá váltak és a régió felszabadítását követően is megbélyegzettek maradtak, a társadalom perifériájára kerültek.

Ezeknek a nőknek és gyermekeiknek nyújt segítséget a Hungary Helps Programon keresztül a Babiloni Káld Katolikus Egyház Erbíli Főegyházmegyéje, védett helyen történő elszállásolásukkal, a méltó életkörülmények megteremtésével, végső soron pedig a társadalmi reintegrációjukkal. A Hungary Helps Program keretében megvalósuló projekt Erbíl városában, egy 42 jazidi nő és gyermekeik elhelyezésére alkalmas otthon létrehozását teszi lehetővé. A háborús övezet és a menekülttáborok traumáján átesett, szociális és érzelmi fenyegetettségnek extrém módon kitett nők számára a biztonságos környezet kialakítása mellett, képzett szakemberek bevonásával pszichoszociális tanácsadást is nyújtanak annak érdekében, hogy az áldozatok a lehető legtöbb esélyt megkapják a múltban történt borzalmak feldolgozására, és ezáltal az újrakezdésre.

A Hungary Helps Program egy másik projekt keretében egy pékséget hoz létre az Iraki Kurdisztáni régióban található Khanke város menekülttábora mellett, ezzel segítve a menekülttáborban élő jazidi belső menekült nők és lányok szakmai képzését. A projekt nemcsak szakképzettséget ad, hanem munkahelyeket is teremt a rászorulók számára. A támogatásból a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet a Free Yezidi Foundation nevű helyi civil szervezettel szoros együttműködésben dolgozik a projekt leghatékonyabb kialakításán. Az idén felépült a pékség épülete, jelenleg a villany-és burkolási munkálatok zajlanak. A Khanke menekülttáborban élő jazidi nők 42 százaléka korábban nem részesült semmilyen oktatásban, ezért az üzleti-és pénzügyi képzés úgy lett kialakítva, hogy a résztvevők az oktatás során alapvető matematikai képzést is kapnak. A projekt keretein belül az első ütemben 96 jazidi menekült nő kezdte meg a szakképzést. Ezeknek a fiatal édesanyáknak a támogatása egyben családjaik, gyermekeik életkörülményeinek javítását is jelenti, kiemelve őket a mélyszegénységből. Az iraki jazidi menekültek helyben maradását és hazatérését elősegítő projekt két másik projektrésze egy egészségügyi központ felújítása Wardiya településen és egy egészségügyi központ újjáépítése Rambosi településen, amelyek ugyancsak alapvető és hatékony segítséget nyújtanak a jazidi nők számára.

Hazánkat mások is elismerték: 2020 augusztusán, nemzetközi konferencián mondott köszönetet a magyaroknak a Free Yezidi Foundation, az Iszlám Állam népirtását követően az iraki jazidik hazatéréséért küzdő szervezet is, nagyra értékelve a magyar segítségnyújtást.

„Nadia Murad a szememben bármely feminista mozgalmárnál jobban testesíti meg a lányokban, nőkben rejlő erőt. A jazidi kisebbséghez tartozó lány 21 éves volt, amikor az iraki Szindzsár régiót elfoglaló Iszlám Állam terroristái rátörtek a falujukra, meggyilkolták édesanyját és öt testvérét, őt magát pedig elrabolták. A fiatal lányt több ezer szexrabszolga sorba taszított jazidi és keresztény társával együtt hónapokon keresztül kínozták állatias kegyetlenséggel. Napi rendszerességgel erőszakolták meg; ahogy szökése után fogalmazott: „a normális napirend része lett a végtelen erőszak”. Nadia elszökött, megbirkózott a traumával és most az ENSZ jószolgálati nagyköveteként harcol a népe és minden elrabolt, kiszolgáltatott ember szabadságáért, emberi jogaiért.” – írta Azbej Tristan, az Üldözött Keresztények Megsegítéséért és a Hungary Helps Program Megvalósításáért Felelős államtitkár, miután 2018-ban személyesen egyeztetett a jazidi közösség helyzetéről és a segítségnyújtás eszközeiről a Nobel-békedíjas Nadia Muraddal.