ADOMÁNYOZÁS

  • A törökországi és szíriai földrengések áldozatainak megsegítése
  • Az ukrajnai háború menekültjeinek megsegítése
  • A Hungary Helps Program tevékenységének támogatása

A malária a Szubszaharai Afrika egyik népbetegsége, amely főleg a trópusi vidékeken fordul elő. Bár a betegség mára nagymértékben megelőzhető és kezelhető, mégis évente több mint 400 ezer ember halálát okozza. A halálesetek 94 százaléka az afrikai régióhoz köthető, ahol a legelterjedtebb a betegség, mégis a legkevesebb eszköze van az embereknek a malária elleni védekezésre. Az 5 évesnél fiatalabb gyermekek számítanak a legveszélyeztetettebb csoportnak, a halálesetek körülbelül kétharmada ehhez a korosztályhoz köthető.

A legsúlyosabban Nigériát sújtja a betegség, 2019-ben a maláriához köthető halálesetek közel egynegyede ebben az országban történt. Magyarország a Hungary Helps Programon keresztül több projekttel is támogatja a malária elleni küzdelmet.

Orvosmisszió több ezer ember megsegítésére

Nigériában minden évben jelentős árvizeket okoz a szabályozatlan Niger folyó kiöntése. Az áradások által súlyosan érintett Anambra államban 15 millió ember él, ahol 2019-ben a folyó áradása miatt több ezer ember vált hajléktalanná. Az elárasztott területeken malária és tífuszjárvány tört ki. Hazánk a Hungary Helps Program keretében az Afréka Nemzetközi Humanitárius Alapítványon keresztül támogatta az áradások idején végzett életmentő humanitárius missziót, együttműködésben a tartományi érsekséggel, akik a helyi kórházat üzemeltetik, és akik legtöbbet tudnak a helyi humanitárius helyzetről. Az orvosmisszió mintegy 3000 embert vizsgált meg és látott el helyben vásárolt tesztekkel és gyógyszerekkel. Az alapítvány emellett ingyenes AIDS szűrést is tartott annak érdekében, hogy a betegek mielőbb kezelésben részesülhessenek. A támogatásból mintegy 1200 ember egészségének megóvásához járultak hozzá Délkelet-Nigériában.

Maláriaklinika Észak-Nigériában

Az észak-nigériai Wakka hegyekkel körülvett, a rossz úthálózat miatt nehezen megközelíthető környék. A területen élő emberek egészségi állapota kedvezőtlen, mert még az alapvető egészségügyi szolgáltatásokhoz is rendkívül nehezen jutnak hozzá. A lakosoknak nagy távolságokat kell megtenniük, ha orvosra vagy egészségügyi beavatkozásra van szükségük. Hazánk a Hungary Helps Program keretében támogatta a Nigériai Evangélikus Egyház helyi egészségügyi központjának, egy maláriaklinika megépítésének a befejezését, valamint a hozzá tartozó alapvető egészségügyi felszerelések beszerzését. Az építkezés befejezésével, a klinika felszerelésével és az orvosi szolgáltatások szintjének javításával jelentős javulás érhető el a vidéki lakosság egészségi állapotában. A fejlesztéssel csökkenthető a vidékről a városokba történő elvándorlás is. Ez a fiatalok védelmét is szolgálja, akik egyébként sok esetben városi nyomornegyedekben próbálnának boldogulni.

A Hungary Helps Program által adományozott, egészségügyi eszközöket szállító terepjáró.

Hungary Helps

Az élhető környezet kialakítása csökkenti a megbetegedés kockázatát

Az életminőség javítását és a helyi egészségügy kiépítését célzó segítségnyújtás sokszor közvetetten hozzájárul a malária és más betegségek terjedésének megfékezéséhez is. A Hungary Helps Program keretében Maliban, Bamako egyik nyomornegyedében található Chérifoula iskola melletti mocsár feltöltése nemcsak az oktatási tevékenység folytatását segíti, hanem a közegészségügyi állapotok javításához, a maláriával szembeni védekezéshez is hozzájárul.