ADOMÁNYOZÁS

  • A törökországi és szíriai földrengések áldozatainak megsegítése
  • Az ukrajnai háború menekültjeinek megsegítése
  • A Hungary Helps Program tevékenységének támogatása

Kenya sokáig, mint a kelet-afrikai régió egyik mintaállama jelent meg a nyugati lapokban és politikai-gazdasági elemzésekben egyaránt. A 20. század közepén bekövetkező függetlenedése viszonylagos békét hozott egy olyan országban, melynek szomszédjait, régióbeli társait számos fegyveres konfliktus rázta meg ugyanezen évtizedekben. Sok nyugati turista számára szafari útjairól és a tengerparti luxusnyaralásokról vált Kenya ismertté, az utóbbi években azonban egyre tragikusabb hírek érkeznek a kelet-afrikai országból.

Az etnikailag sokszínű ország 1963-ban nyerte el függetlenségét. Szomszédságában három törékeny ország is található, Északról Etiópia, Észak- Nyugatról Dél-Szudán, Keletről Szomália határolja. A nagyrészt keresztények lakta országot gazdaságilag és politikailag is viszonylagos stabilitás jellemezte egészen a 2000-es évekig, ugyanakkor az utóbbi években a társadalmi élet egyre több dimenziójára kiterjedő válság fenyeget. A problémák főként az ország északkeleti és part menti régióiban összpontosulnak, ahol elsősorban vallási feszültségek formájában sújtják az ott élő lakosságot. A kezdetben főképp Szomáliában tevékenykedő Al-Shabab terrorszervezet véres támadásai súlyos terhet rónak azokra a demokratikus keretekre, melyek nemcsak a lakosság biztonságát, de az alapvető közszolgáltatásokhoz való hozzájutását is garantálják. Így egyre több tanár, orvos, munkavállaló menekül el a biztonságosabb déli, illetve nyugati megyékbe. A dzsihadista terror 2018 és 2020 között mintegy négyszáz áldozatot követelt, a lakosság biztonságát egyelőre képtelen garantálni a központi kormányzat. A déli megyékbe irányuló migráció, a tanárok áthelyezése folytán iskolák zárnak be, teljes osztályok esnek el az alapvető oktatástól, keresztény ápolók, állami tisztviselők kérik áthelyezésüket az ország biztonságosabb területeire.

A helyzet súlyosságát felismerve, a Hungary Helps Program keretében fél tucatnál is több oktatási és szociális-fejlesztési projekt indult, a sérülékeny lakosság társadalmi megerősítése érdekében, mellyel a válság közvetlen áldozatainak tudtunk segítséget nyújtani. Az akut humanitárius válsághelyzet enyhítése mellett a jövőbeni békés együttélésalapjainak megteremtésére is kiemelt figyelmet fordítunk. Ennek egyik kulcsa a minőségi oktatás, így Nairobi kétszázezer fős Kangemi nyomornegyedében modern, korszerű szakképzési központ létesült magyar támogatással, melynek célja, hogy a nyomornegyedbe szoruló fiatalok új osztálytermekben és műhelyekben olyan képzéseken vehessenek részt, melyek az önálló és fenntartható életvitel kialakítására teszi őket képesssé. Mivel Kenyában az agrárium húzóágazatnak számít, a lakosság jelentős részének jelenti a mindennapi megélhetést, a Hungary Helps Program a kenyai fiatalok mezőgazdasági képzését is támogatására is sor került. A Szubszaharai Afrikában a mai napig jellemző az élelmezési ellátás nehézsége, melyet tovább nehezítenek az olyan újkeletű jelenségek is, mint a sáskajárás és a következtében fellépő problémák. A támogatás által kenyai fiatalok a munkaerőpiacon való elhelyezkedésükhöz kapnak segítséget, valamint a projekt hozzájárul a kenyai agrárium fenntarthatóságának növeléséhez is.

Kenya támogatása a következő években azért is kulcsfontosságú, mert az Al-Shabab legutóbbi támadási azt mutatják, a dzsihadista szervezet kenyai szárnya lényegében önállóan tud végrehajtani jelentősebb stratégiai műveleteket az országban. Emlékezetes a 2019. január 15-n a fővárosban történt támadás, amikor egy főképp nyugati polgárok által látogatott szálloda került 19 órás ostrom alá. Az erődemonstrációnak szánt támadás mellett érdemes leszögezni, hogy az Al-Shabab helyi tevékenysége leginkább a kenyai civil lakosságot célozza. A kenyai kormányok pedig mindeddig képtelennek bizonyultak megbirkózni az új típusú terrorizmussal.