ADOMÁNYOZÁS

  • A törökországi és szíriai földrengések áldozatainak megsegítése
  • Az ukrajnai háború menekültjeinek megsegítése
  • A Hungary Helps Program tevékenységének támogatása

ENSZ Népesedési Alapjának (UNFPA) afrikai országokat érintő friss jelentése szerint rengeteg nő helyzete romlott az utóbbi évben a koronavírus-járvány következtében. Rekordot döntött a bántalmazás, nemi alapú erőszak és a gyermekházasság veszélyének kitett lányok és nők száma.

Tanzániában a nőket segítő „Betshaida Youth Sewing and Clothing” projektben varróműhely megépítésével, varrógépek és készletek beszerzésével és varrótanfolyammal nyújtunk támogatást.

Hungary Helps

Magyarország a Hungary Helps Programon keresztül nyújt célzott segítséget nőknek, lányoknak és édesanyáknak számos fejlődő, konfliktus sújtotta országban a Szubszaharai Afrika területén.

A régióban a nők komoly hátrányt szenvednek az oktatás és képzés területén, melynek gyakori oka a korai házasság, sok esetben gyermekházasság és a gyermekvállalás társadalmi kényszere. Az írástudatlanság és a tanult szakma hiánya miatt még kiszolgáltatottabb helyzetben vannak, ezért az oktatás, szakképzés a biztos megélhetést és a kiemelkedés lehetőségét jelentheti számukra.

Tanzánia – Szakképzés és munkahelyteremtés

Ehhez nyújt segítséget a Hungary Helps Program tanzániai „Betshaida Youth Sewing and Clothing” projektje, amely oktatás és munkahelyteremtés révén járul hozzá a tanzániai Kilimandzsáró térség fenntartható fejlődéséhez. A projekt fiatal lányok részére nyújt szövőtanfolyamot, illetve a munkavállaláshoz és saját vállalkozás nyitásához szükséges alapvető, szemléletformáló ismereteket. A támogatást egy varróműhely megépítésére, varrógépek és varrókészletek, szövetek beszerzésére, továbbá a varrótanfolyam elindítására fordították, így 2020 októberében 45 fiatal nő kezdhette el a tanfolyamot egy biztonságos, őrzött területen.

Etiópia – Beilleszkedés és otthonkeresés támogatása

Etiópiában az Etióp Katolikus Püspöki Konferencián keresztül magyar segítségnyújtásból Addisz-Abeba fővárosban még az idén létrejön a Nemzeti Ifjúságformáló és Tanácsadó Központ, amely a migráció kiváltó okaival, valamint a visszatérők, különösen a lányok beilleszkedésével és otthonkeresésével foglalkozik. A projekt keretében felépülő központ 50 fő elszállásolására és oktatására lesz alkalmas, menedéket, tanácsadást és orvosi ellátást fog nyújtani a rászoruló fiatalok részére.

A Nemzeti Ifjúságformáló és Tanácsadó Központ építése Addisz-Abebában.

Hungary Helps

Ghána – Menedék, rehabilitáció

Ghánában a Don Bosco Gyermekvédelmi Központ utcagyerekek és otthonról elszökött lányok, fiatalok számára nyújt menedéket és rehabilitációt. A Szalézi rend az úgynevezett „megelőző pedagógiai módszer” alapján karolja fel és támogatja az elhagyott és szegény fiatalok oktatását, iskolai nevelését. A Hungary Helps Program támogatásával fejlesztik a rend sportlétesítményeit, hozzájárulva az intézetben nevelkedő mintegy 100 nehézsorsú fiatal képzéséhez és szociális reintegrálásához.

 

Pán-afrikai projekt – Az élet, a házasság és az egészséges családi élet értékeinek átadása

A lányok és édesanyák számára nyújtott támogatások között érdemes kiemelni a Hungary Helps Program „Alive to World” tankönyvprojektjét, amelyet Magyarország több ütemben is támogatott. Az Afrikai Családi Élet Szövetség, az Afrikai Katolikus Püspöki Kar és az Aid to the Church in Need szervezet közös kezdeményezésének célja új, hagyományos családi értékekre nevelő tankönyvek elkészítése és népszerűsítése kilenc afrikai országban (Uganda, Nigéria, Zambia, Kenya, Malawi, Zimbabwe, Dél-Afrikai Köztársaság, Tanzánia, Kamerun). Afrikában különösen nagy kihívást jelent a harmonikus és kiegyensúlyozott családi életre való nevelés, ezért komplex programot indítottak ennek támogatására. A program keretében megszülető tankönyvek az élet, a házasság és az egészséges családi élet értékeire fogják a helyi gyermekeket nevelni, erősítve a társadalomban és a családban betöltött férfi és női szerepkörökkel kapcsolatos ismereteiket.

 

A Hungary Helps Program korántsem csak a Szubszaharai Afrika területén élő nőket támogatja. Sorozatunk következő részében a közel-keleti nősegítő projektjeinket mutatjuk be.