ADOMÁNYOZÁS

  • A törökországi és szíriai földrengések áldozatainak megsegítése
  • Az ukrajnai háború menekültjeinek megsegítése
  • A Hungary Helps Program tevékenységének támogatása

A Boko Haram terrorszervezet térnyerését követően Észak-Nigériában kibontakozó fegyveres konfliktus 50 ezernél is több halálos áldozatot követelt 2009 óta. A régióból elmenekülők száma meghaladja a 2,5 milliót. Magyarország a Hungary Helps Programon keresztül helybe viszi a segítséget, lehetővé téve az ott élők szülőföldön való megmaradását.

 

A nigériai Maiduguri Egyházmegyében lévő, magyar támogatásból felépült iskola

Hungary Helps

Nigéria a legnépesebb afrikai állam, 200 millió fős lakosságával a világ hatodik legnépesebb országa. Az olyan általános problémák, mint a szegénység, a rossz közegészségügyi helyzet, az ország egyes részein tapasztalható elsivatagosodás vagy az olajkitermelésből fakadó környezeti károsodás számos tehertételt szül az ország lakossága számára. A problémákat súlyosbítja a Boko Haram terrorszervezet tevékenysége, mely világviszonylatban is tekintélyes számú áldozatot szedett.  A dzsihadista fegyveresek a 2000-es évek eleje óta hajtanak végre terrortámadásokat Nigériában, a nagyszabású felkelésük 2009-ben kezdődött. Módszereik közül csak néhány példa, melyek az elmúlt években a világsajtó figyelmét is agresszív módszereikre irányította: iskolákat, templomokat vesznek célba, emberrablásokat követnek el, ártatlan emberek tucatjait gyilkolják meg falusi rajtaütéseik során. Becslések szerint legalább 50 ezer ember vesztette életét 2000 óta a tevékenységük következtében, míg az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága szerint körülbelül két és fél millió belső menekült él az országban a Boko Haram és a velük alkalmi szövetségben álló fulani törzs harcosainak térnyerése folytán.

A súlyos humanitárius válsághelyzet miatt a segítő Magyarország programja, a Hungary Helps Program kiemelt figyelmet fordít Nigériára. Projektjeink a bajba jutott emberek szülőföldön maradásának előmozdítását célozzák. Ezért is támogatjuk a fiatalok számára alapvető oktatási projekteket, mint például a Yola-i Római Katolikus Egyházmegye kezelésében lévő középiskola újjáépítését, és számos oktatási intézmény megóvását, melyek kiemelt célpontjai a terroristáknak. Az oktatás mellett a helyi alapvető egészségügyi ellátások biztosítása is fontos annak érdekében, hogy a helyiek ne a mindenki számára káros tömeges migráció mellett döntsenek. Magyar támogatással valósult meg az Adamawa államban működő maláriaklinika egészségügyi szolgáltatásainak fejlesztése, vagy a Bishop Timothy Cotter Memorial Hospital felszerelésének, beüzemelésének támogatása is. A nigériai Onitsai Főegyházmegye által üzemeltett kórház részére adományozott elsősegély-autó az állami mentőszolgálat hiányát hivatott enyhíteni.  A nagyszámú belső menekült közösség szükségleteire válaszul az önfenntartó mezőgazdasági tevékenységeket is támogatja a Hungary Helps Program, és projektek indultak a belső menekültek hazatérésének támogatására is.

A Hungary Helps Program által adományozott, egészségyügyi eszközök szállítását lehetővé tevő terepjáró autó

Hungary Helps

 

Magyarország Nigéria olyan államaiban nyújt segítséget a válságövezetben élőknek, ahol a saría törvénykezés miatt számtalan kihívással kell szembenézni az itt élő lakosságnak. A radikális nézetek befolyása annyira megerősödött, hogy az oktatás – mint a nyugati kultúra terjesztésének színtere – nem egyszer szenved csorbát az állami védelem és támogatás hiányában. A kedvezményezett közösségek tagjai a mindennapi fenyegetettség ellenére maradnak szülőföldjükön, mivel a Hungary Helps Program nem csak anyagi segítséget nyújtott, hanem reményt is ad számukra a jövőt illetően.