ADOMÁNYOZÁS

  • A törökországi és szíriai földrengések áldozatainak megsegítése
  • Az ukrajnai háború menekültjeinek megsegítése
  • A Hungary Helps Program tevékenységének támogatása

„Találkozik egy katolikus és egy ortodox, és azt kérdik egymástól: a te Krisztusod már feltámadt? Az enyém majd jövő vasárnap” – Ferenc pápa idézett humoros anekdótája érdekes kérdést vet fel. Idén a nyugati egyházban április 4-én, az ortodox egyházak május 2-án ünneplik húsvétot.

Hogyan lehetséges az, hogy a nyugati és keleti egyház nem együtt, hanem külön időpontban, akár többhetes eltéréssel ünnepli Jézus Krisztus feltámadását?

Már a negyedik században született olyan egyházi határozat, amely a közös és egységes ünneplést tűzte ki célul. Ezért a 325-ös níceai zsinaton megállapították húsvét időpontját, úgy, hogy azt a tavaszi napéjegyenlőség utáni első holdtölte utáni vasárnapra datálták. A napéjegyenlőség olyan napot jelent, amikor a nap és az éjszaka ugyanolyan hosszú. Évente kétszer, tavasszal és ősszel kerül sor erre. Eltérések azonban továbbra is adódtak, mivel arra vonatkozóan nem nyilatkoztak, hogy melyik módszerrel kell számolni a telihold és a napéjegyenlőség betöltését.

A lényeges eltérés a nyugati és a keleti egyházak különböző naptárhasználatára vezethető vissza. Ugyanis míg a Kr.e. 46-tól érvényben lévő Julianus-naptárt nyugaton felváltotta a XIII. Gergely pápa által 1582-ben bevezetett gregorián naptár, addig az ortodox egyházak mind a mai napig a Julianus-naptárt használják.

Egy húsvét van tehát, adott esetben két külön időpontban ünnepelve. Persze nem kizárt, hogy a két naptár alapján egybeesik a számítás: ez történt 2001-ben, 2004-ben és 2007-ben, majd 2010, 2011, 2014 és 2017 során is. Legközelebb 2034-ben lesz rá példa. És az sem kizárt, hogy megvalósul a katolikusok, ortodoxok és protestánsok egységes húsvéti dátuma is.

Jób (Getcha) telmesszoszi érsek, a konstantinápolyi patriarkátus Egyházak Ökumenikus Tanácsához delegált állandó küldöttségének vezetője korábban kilátásba helyezett egy ortodox naptárreformot, amely lehetővé tenné, hogy a katolikusok és az ortodoxok azonos időpontban ünnepeljék a húsvétot. Ferenc pápa pedig nyilatkozatában nyitottan állt ennek közös megvalósítására.