ADOMÁNYOZÁS

  • A törökországi és szíriai földrengések áldozatainak megsegítése
  • Az ukrajnai háború menekültjeinek megsegítése
  • A Hungary Helps Program tevékenységének támogatása

Fontosnak nevezte a segítségnyújtásban az együttműködést a hitelvű humanitárius szervezetekkel (faith-based organizations) Azbej Tristan, az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkár csütörtökön egy online kerekasztal-beszélgetésen.

A kereszténydemokrata politikus a Hungary Helps Ügynökség által rendezett eseményen közölte: Magyarország a nemzetközi segélyszervezetek bevonása helyett a lehető legközvetlenebb módon, a krízisrégiók helyi szervezeteinek, közöttük hitelvű humanitárius szervezeteknek juttatja el adományait.

Ennek okai között említette, hogy ezen szervezetek felelős, megbízható partnerek, a legközelebb állnak a sérülékeny közösségekhez, a segítségre szorulók is bennük bíznak a leginkább, így az együttműködés velük a leghatékonyabb.

Szavai szerint a hitelvű humanitárius szervezetek természetesnek veszik, hogy nemcsak saját vallási közösségüket, hanem a velük együtt élő összes többi csoportot is támogatják, amivel – mint fogalmazott – „társadalmi kohéziót teremtenek”.

Ennek a magyar segítségnyújtási gyakorlatnak köszönhetően több mint három év alatt a Közel-Keleten és Afrikában meghaladta a 100 ezret a kedvezményezettek száma – ismertette Azbej Tristan.

Az államtitkár kiemelte: a világban az egyre növekvő vallási türelmetlenség következtében humanitárius válságok alakultak ki. Kutatásokra hivatkozva hozzátette: a világ népességének több mint 70 százaléka él olyan államokban, ahol egyes vallási csoportok jogait csorbítják, ami jelentős emberi jogi és humanitárius krízist jelent.

Azbej Tristan úgy folytatta: a koronavírus-járvány ezeket a problémákat csak felerősítette és többszörösen sújtja a diszkriminált vallási és etnikai csoportokat, a többi között például az élelmiszeradományok elosztásakor.

(MTI)