ADOMÁNYOZÁS

  • A törökországi és szíriai földrengések áldozatainak megsegítése
  • Az ukrajnai háború menekültjeinek megsegítése
  • A Hungary Helps Program tevékenységének támogatása

A Hungary Helps Program egyik kiemelt célja, hogy Nyugat-Afrikában is elősegítse a stabilitás fenntartását és a helyi keresztények védelmét, ezért a régióban tett látogatása második állomásaként, Burkina Faso után Ghánát is felkereste Azbej Tristan, a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkára.

 

Azbej Tristan ghánai útja során Mahamudu Bawumia ghánai alelnökkel és Dr. Matthew Opoku Prempeh oktatási miniszterrel, valamint Paul Essiennel, Ghána tradicionális törzsi és vallásügyi miniszterhelyettesével találkozott, majd megbeszélést folytatott a külügyminisztériumban. Az egyeztetés folyamán a ghánai fél bemutatta az ország északi régiójában a potenciális migránsok megtartását és az elfogott migránsok reintegrációját célzó programjait. Azbej Tristan elismerését fejezte ki a ghánai partnereknek a migráció megfékezése érdekében tett erőfeszítéseikért, és ígéretet tett arra, hogy a magyar fél megvizsgálja ezen program támogatásának lehetőségeit, továbbá meglátogatta a Szalézi Rend ashaimani központját, és a Don Bosco Gyermekvédelmi Központot, amely 6 és 17 év közötti árva és nehéz sorsú gyermekek számára nyújt átmenetileg menedéket és rehabilitációt. A szalézi vezetőséggel áttekintették a jövőbeli együttműködés lehetőségeit.

Látogatása értékeléseként elmondta, hogy Ghána a demokrácia, a társadalmi fejlődés, a béke és a vallási tolerancia szempontjából Nyugat-Afrika példaértékű országa, amelynek szerepe a közeljövőben jelentősen felértékelődhet a régió stabilitásának fenntartásában. Az egyeztetések alapján az is világossá vált, hogy a ghánai kormányzat és a helyi keresztény közösség egyetért a Hungary Helps Program alapelvével, miszerint a segítséget kell oda vinni, ahol a baj van nem pedig a bajt idehozni. Ezáltal is lehetővé téve azt, hogy az emberek a szülőföldjükön boldogulhassanak.